X
HABERLER

Kur savaşları kusursuz fırtınaya neden olur mu?

Piyasa ve ekonomi uzmanları, kur savaşlarının küresel ekonomi üzerindeki olası zararını Bloomberg HT.com Editörü Tuğçe Özsoy'a değerlendirdi

Gelişmiş ülkelerin agresif parasal genişleme hamleleri, yüksek getirili varlık varlık taleplerini destekleyerek gelişmekte olan piyasalara giren sıcak para akışını artırarak, kur savaşları riskini artırdı.

2011'de IMF başkanlığına da aday gösterilen Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens, bu akışların varlıklarda yanlış fiyatlamalara neden olarak, küresel ekonomide "kusursuz fırtına"ya yol açabileceğini söyledi.

Peki kur savaşları kusursuz fırtına için altyapı oluşturabilir mi? Piyasa ve ekonomi uzmanları, kur savaşlarının küresel ekonomi üzerindeki olası zararını Bloomberg HT.com Editörü Tuğçe Özsoy'a anlattı.

Taner Berksoy: Dış ticaret dengesizlikleri ve varlık balonları yaratacağı için bir krizle sonuçlanması olasılığı yüksektir

Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Taner Berksoy, kur savaşlarını, "Döviz kurlarının olağan piyasa dengelenmesi sürecinde kendiliğinden değişmesinin ötesinde, bilinçli ve maksatlı olarak manipüle edilerek, rekabet üstünlüğü yaratmak ya da başka ülkelerin bu yöndeki girişimlerine karşılık vermek amacıyla gerçekleştirilen yapay kur değişmeleri" şeklinde tanımladı.

Bu tür karşılıklı kur manipülasyonlarının uç noktalara taşınmasının döviz kuru-iç fiyatlar ilişkisini kopartacağına dikkat çeken Berksoy, "Bu yoldan dış ticaret dengesizlikleri ve varlık balonları yaratacağı için bir krizle sonuçlanması olasılığının yüksek" olduğunu söyledi.

Erhan Arslanoğlu: Koordinasyon çok önemli

Kur savaşlarının "0 toplamlı" bir oyun olduğunu belirten Marmara üniversitesi Ekonomi Profesörü Erhan Arslanoğlu ise, her ülkenin dış ticaret fazlası veremeyeceğini ve bu hamlelerin yalnızca kısa vadeli avantaj sağlayabileceğini ancak uzun vadede herkesin kaybedeceğini anlattı.

Korumacılığın, finansal hareketleri, sermaye akışlarını ve tücaret hacmini olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Arslanoğlu, bunun sonucunda büyüme sorunun  başlayacağını ve dolayısıyla bankacılık sektörü gibi diğer önemli kanalların da zarar göreceğini vurguladı.

Arslanoğlu, "Kur savaşlarının henüz bu yıkıcılığa neden olacak aşamada" olmadığını, fakat sinyallerin uyarı olarak alınması gerektiğini savundu.

G-20 ülkelerinin son toplantılarında öne çıkan "koordinasyon" vurgusunu hatırlatan Arslanoğlu, özellikle Avrupa-ABD-Japonya eksenindeki koordinasyonun, küresel ekonominin sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Four Seasons Hotels/ Moser: İş gücü maliyeti ciddi anlamda arttı 28 Ocak 2024 Pazar, 13:15:04 Enerji sektöründe siber güvenlik düzenlemesinin kapsamı genişletildi 28 Ocak 2024 Pazar, 12:18:48 Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının asgari özkaynak miktarları yeniden belirlendi 28 Ocak 2024 Pazar, 10:10:44 Resmi Gazete'de bugün (28.01.2024) 28 Ocak 2024 Pazar, 10:06:47 2024’ün kazandıran fon teması ne olur? 28 Ocak 2024 Pazar, 10:01:21 Bilişim Vadisindeki girişimlerin cirosu, 2.5milyar TL.’ye ulaştı 27 Ocak 2024 Cumartesi, 16:37:40