Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bilişim Vadisindeki girişimlerin cirosu, 2.5milyar TL.’ye ulaştı

Bilişim Vadisi'ndeki girişimlerin cirosu, 2.5 milyar TL'ye ulaştı

Teknoloji üssü Bilişim Vadisi'nde yer alan şirketlerin cirosu, 2.5 milyar TL'ye ulaştı. Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen , 600'den fazla şirketin yer aldığı merkezde 900'ün üzerinde AR-GE projesinin desteklendiği söyledi. Bilişim Vadisi'nin 36 girişimciye yatırım yaptığı, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun büyüklüğü ise 500 milyon TL.

Giriş: 27 Ocak 2024, Cumartesi 16:36
Güncelleme: 27 Ocak 2024, Cumartesi 16:37

HANDE BERKTAN

Mobilite, siber güvenlik, oyun sektörleri başta olmak üzere sivil teknoloji geliştiren girişimlerin bulunduğu Bilişim Vadisi’nde yer alan şirketlerin cirosu, 2.5 milyar TL’ye ulaştı.

Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programının konuğu olan Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, “Sivil teknolojiler geliştiren girişimlerin merkez üssü Bilişim Vadisi 200 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana sahip. 600’den fazla şirketin yer aldığı 900’ün üzerinde AR-GE projesinin desteklendiği bir teknoloji üssü haline geldik. Burada doluluk oranımız yüzde 97.” açıklamasını yaptı.

“TOGG’a teknoloji geliştiren 120’nin üzerinde şirket, Bilişim Vadisi’nde kümelendi”

Odaklanılan alanlara dair Erkam Tüzgen “Hedefimiz milli teknoloji hamlesini hayata geçirmek. Geliştirilen teknolojilerin ticarileşmesi ve ihracata yöneltmek. Sektör olarak odaklandığımız alanların başında mobilite geliyor. TOGG ile bu alan çok gelişti. Ardından bağlantı teknolojileri, siber güvenlik, oyun sektörü var. TOGG’un etrafında kümelenen 120’nin üzerinde ulaşım teknolojileri geliştiren firma yer alıyor. Bilişim Vadisinde yer alan firmaların cirosu, 2.5 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamın içinde TOGG’un gelirleri dahil değil.” bilgisini paylaştı.

“Bilişim Vadisi, Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Baku’de faaliyet gösteriyor”

Büyüme planlarını Tüzgen “İstanbul’da Ayazağa’da, İzmir Urla’da ve Azerbaycan Baku’de Teknik Üniversite’de şubelerimiz mevcut. Hedefimiz teknoloji geliştirmek, ticarileştirmek ve büyütmek. Bu iş modelini kuran şirketleri kabul ediyoruz. AR-GE firmaları, kuluçka firmaları ve ürünü ticari değer taşıyan fikir geliştiren girişimcileri kabul ediyoruz. Girişimci adaylarımızı ürünlerini ve iş modellerini geliştirmeye ve hatta takımlarını oluşturmada yardımcı oluyoruz. Tüm başvuru süreci online yapılmakta.

Azerbaycan’daki girişimcilerimizin Asya pazarlarını açılmalarını hedefliyoruz. Teknoloji geliştirme kapasitesini artırma amacıyla mentorlük hizmetleri veriyoruz. Bilişim Vadisi olarak oradaki 3 oyun girişimine yatırım yaptık.” şeklinde paylaştı.

“Bilişim Vadisi, farklı büyüklükteki girişimlere, kaynak sağlıyor”

Bilişim Vadisi Genel Müdürü finansman kaynağına ilişkin “Fon kaynaklarımızın ilki Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzun büyüklüğü, 500 milyon TL. büyüklüğe ulaştı. Bu fonla 36 girişime yatırım yaptık.

Erken girişimlere yönelik kaynak sağladığımız ikinci bir fonu kurduk. Küçük ölçekli girişimlere, tohum aşamasındakilere hazırladığımız bir fon. Şimdiye kadar 4 girişime, 410 bin dolar civarında yatırım yaptık. Bunu artırarak sürdüreceğiz.

Bir diğer fon ise oyun geliştiren girişimlerin yatırımcı olduğu bir fon sistemi. Oyun ve animasyon geliştirmeye öncelikle kaynak sağlanan bir fon çeşidi.” dedi.