X
HABERLER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

TCMB: Ocak ayı enflasyonundaki yüksek gerçekleşmede gıda fiyatları, vergi ayarlamaları ve döviz kuru hareketleri etkili oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,72 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 7,48'e yükseldiği belirtilerek, aylık enflasyondaki yüksek gerçekleşmede gıda fiyatları, vergi ayarlamaları ve döviz kuru hareketleri etkili olurken çekirdek enflasyon göstergelerinin temel mal kaynaklı olarak yükseldiği ifade edildi.

TCMB Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1,72 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 7,48'e yükseldi. Politikası Kurulu Toplantı Özetinde belirtildiği gibi, aylık enflasyondaki yüksek gerçekleşmede gıda fiyatları, vergi ayarlamaları ve döviz kuru hareketleri etkili olurken çekirdek enflasyon göstergeleri temel mal kaynaklı olarak yükseldi.

Bu dönemde Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi-H (ÖKTG) ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık artış oranı önceki aya kıyasla sırasıyla 0,59 ve 0,51 puan artarak yüzde 7,70 ve yüzde 7,59 olarak gerçekleşti. Hizmet enflasyonu ise göreli olarak ılımlı seyrini korudu.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, gıda ve temel mal gruplarının katkısı sırasıyla 0,35 ve 0,2 puan artarken enerji ile hizmet gruplarının katkısında belirgin bir değişiklik gözlenmedi. Öte yandan, alkollü içecekler ve tütün grubunun katkısı azaldı.

Zincirleme endeks çerçevesinde her yıl başında endekse dahil edilen ürünlerin ve bu ürünlerin göreli paylarının güncellendiği belirtilen raporda, bu çerçevede, 2014 yılında hizmet, gıda ve alkolsüz içecekler ile alkollü içecekler ve tütün gruplarının endeks içindeki payı artarken temel mal ve enerji gruplarının payı azaldığı ifade edildi.

Söz konusu değişimler özellikle hizmet grubu ile otomobil kaynaklı olarak temel mal grubunda daha belirgin oldu. Ocak ayında hizmet fiyatları yüzde 0,93 oranında artarken grup yıllık enflasyonu yüzde 8 seviyesindeki seyrini korudu. Alt gruplar bazında incelendiğinde, bu dönemde fiyatların lokanta-otel hizmetleri ile özellikle sağlık hizmetleri kaynaklı olarak diğer hizmetlerde belirgin oranda (sırasıyla yüzde 1,73 ve 1,64) yükseldiği, haberleşme hizmetlerinde ise gerilediği gözlendi.

Raporda, mevsimsellikten arındırılmış verilerin hizmet grubu enflasyonunun ana eğiliminde sınırlı bir artışa işaret ettiği kaydedildi.

-İşlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonu bu dönemde yüzde 13,98'e yükseldi-

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Mehmet Nane yeniden TÖSHİD başkanlığına seçildi 21 Aralık 2023 Perşembe, 13:03:24 Bolat: Gümrük Birliği müzakereleri önümüzdeki yıl başlayabilir 21 Aralık 2023 Perşembe, 12:24:03 Yeni asgari ücret neleri etkileyecek? 21 Aralık 2023 Perşembe, 11:14:18 AB ülkeleri mali disiplin kurallarını güncellemede anlaştı 21 Aralık 2023 Perşembe, 10:43:51 JPMorgan: Türkiye'nin yurt dışı borçlanması 2024'te rekor kırabilir 21 Aralık 2023 Perşembe, 10:48:12 Ege ihracatçısından 'asgari ücret yılda bir kez belirlensin' talebi 21 Aralık 2023 Perşembe, 10:40:11