X
HABERLER

UNDP/Sultanoğlu: 830 milyon çalışan yoksul, yani günde 2 doların altına çalışıyor

UNDP Başkan Yardımcısı Cihan Sultanoğlu, 830 milyon kişi yoksulluk sınırı sayılan günde 2 doların altında bir ücretle çalışıyor" dedi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkan Yardımcısı ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Cihan Sultanoğlu, 830 milyon kişinin yoksulluk sınırı sayılan günde 2 doların altında bir ücretle çalıştığını söyledi.

Sultanoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) 2015 İnsani Gelişme Raporu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Lansmanı'nda, yayımladıkları yıllık bölgesel ve ulusal raporların insani gelişimle ilgili herkese destek olmayı amaçladığını ve raporda insan odaklı analizlerin yer aldığını belirtti.

UNDP'nin platform olarak insani gelişim yaklaşımının evrilmesine katkı sağlamaktan gurur duyduğunu aktaran Sultanoğlu, 2015'in Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma açısından öneminden bahsetti.

Bu yıl sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve 2030 gündeminin özellikle vurgulandığını ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda onaylandığını belirten Sultanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Binyıl Kalkınma Hedefleri, aşırı yoksulluğun azaltılmasına ilişkin küresel dikkatin odaklanmasına yardımcı oldu. Bu sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle birlikte Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin ötesine geçmeyi amaçlıyoruz. Yoksulluğu tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili belli güçlükler var. Hepimiz evrensel olarak bu güçlükle baş etmeliyiz. Bu güçlük güvenlikle, insani meselelerle ilgili karşı karşıya olduğumuz pek çok problemle de bağlantılı. Bunun için yeni bir odağa ihtiyacımız var. Çalışmayla ilgili vurgulanacak hususlar yenilenmeli."

Sultanoğlu, 2015 İnsani Gelişme Raporu'nun çalışma ve insani gelişim arasındaki bağlantıları incelediğine değinerek, iş gücü piyasasının yaptıklarının, çalışmanın bütün boyutlarını kapsamadığına dikkati çekti.

Dolayısıyla 2030 Küresel Gündemi'nin buna göre geliştirildiğini vurgulayan Sultanoğlu, yoksul ve zengin ülkelerin iklim değişikliğiyle ilgili mücadelelerini birlikte sürdürdüğünü söyledi.

Sultanoğlu, güçlüklerin nasıl fırsata dönüştürüleceğini de bu kapsamda ele aldıklarına değinerek, raporda gençlerin istihdamı, kayıt dışı sektör ve kriz sonrası durumlarla ilgili konuların ele alındığını da belirtti.

Raporda kadınların daha çok çalışıp daha az ücret almasıyla ilgili gerçeklerin altının çizildiğini vurgulayan Sultanoğlu, şunları kaydetti:

"Rapor, küresel nüfusun yüzde 50'sini oluşturan gençliğin bulacağı iş fırsatlarının, onların yaratıcı ve eşitlikçi şekilde topluma katkı sağlamasına olanak tanıması gerektiğini de vurguluyor. Raporda vurgulanan hususlardan biri şu; çalışma, işten çok daha fazlasını ifade ediyor. Buna ücretsiz, gönüllü, maaşlı istihdam ile serbest meslek çalışması da dahil. Çocuklara bakma, yemek pişirme ve temizlik yapma da 'çalışma' bağlamına giren diğer bazı faaliyetler. Ayrıca yazarlık, fotoğrafçılık, ressamlık, dans ve tasarım da buna dahil."

"80 milyon kişi sağlık ve eğitim kurumlarında faal "

Sultanoğlu, raporun diğer boyutlarına da değinerek, 2 milyar kişinin insani gelişim durumuyla ilgili 1990'dan bu yana yapılan süreçten etkilendiğini belirtti.

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Spot piyasada elektrik fiyatları (16.12.2023) 16 Aralık 2023 Cumartesi, 16:02:43 İlaç fiyatlarına yüzde 25 zam 16 Aralık 2023 Cumartesi, 12:53:26 Hangi yatırım aracı ne kazandırdı? 16 Aralık 2023 Cumartesi, 11:29:34 Küresel piyasalarda gözler BoJ ve ABD büyüme verisine çevrildi 16 Aralık 2023 Cumartesi, 11:25:58 AMB/Nagel: Faiz indirimini konuşmak için çok erken 16 Aralık 2023 Cumartesi, 11:10:44 7 başlıkla geçen hafta 16 Aralık 2023 Cumartesi, 10:36:11