X
HABERLER

Yeni kabus Kırım Kongo ile benzerlik gösteriyor

Alamnya'dan yayılmaya başlayan EHEC virüsü KKKA ile benzerlik gösteriyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, Almanya'da birçok kişinin ölümüne neden olan İsveç, Danimarka, Hollanda ve İngiltere'de de bulgularına rastlanılan EHEC bakterisinin bir dönem Türkiye'yi etkisi altına alan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla benzerlik gösterdiğini söyledi.

Turgut, EHEC'in dizanterinin boyut değiştirmiş hali olduğunu, bilinen bakterinin yayılabilen bir hal aldığını ifade etti.

Hastalığın hayvanların bağırsaklarında bulunan bir bakteri olduğunu ifade eden Turgut, ''Çocuklarda daha sık görülüyordu. Yetişkin kadınlarda görülmeye başladı. Daha çok çiftliklerde ya da besicilikle uğraşan insanların, o maddelerini işlerken, satarken bulaşmasıyla yayılıyor. Bahçelerde meyveler, sebzeler, gübrelerle temasta bulunuyorsa ve yıkanmadan yeniyorsa onlardan da bulaşma riski var. Dizanteri ya da ishal dediğimiz olay şu an için yetişkinleri de etkileyebilen bir konuma ulaştı. Antijenik özelliğinde bir değişiklik yapabiliyor ki salgın haline geldi'' dedi.

EHEC bakterisinin ishal yapma özelliğinin dışında böbrekleri etkileyen bir konuma büründüğünü belirten Prof. Dr. Turgut, ölümcül olmasının böbrekleri etkisi altına almasından kaynaklandığını söyledi.

Bakterinin beyni etkileyen bir duruma eriştiğini dile getiren Turgut, hastalıkla mücadele konusunda şu önerilerde bulundu:

''Bu hastalıkla mücadelede hijyen önemli. Tüm bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi temiz gıda maddesi tüketmemiz gerekiyor. Meyve ve sebzelerimizi temiz sularla yıkamamız gerekiyor. Gübre kullanırken, meyve ve sebzeleri satarken dikkatli olmak lazım. Süt ürünleriyle de geçebilir.''

Hastalığın ölümcül hale gelmesinin böbrek yetersizliğine neden olmasından kaynaklandığını vurgulayan Turgut, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bakteriyi yok etmek çok kolay, ama bakterinin toksinleriyle başladıysa olay kanamalara neden olabilir. Kanamayı durduramıyorsunuz. KKKA hastalığına benzer kanamalar gösteriyor. Böbreği etkiliyor. Böbrek yetmezliği yapıyor, kanamaya neden oluyor, o da durdurulamıyor. Bu bir bağırsak bakterisi. Hayvanların bağırsaklarında bulunan bu bakteri, dışkı yoluyla sebze ve meyvelere, hayvansal ürünlere, oradan da insanlara bulaşıyor.''

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

İş dünyası yeni asgari ücreti nasıl karşıladı? 27 Aralık 2023 Çarşamba, 22:18:42 Apple Vision Pro'nun Şubat’ta satışa sunulması bekleniyor 27 Aralık 2023 Çarşamba, 20:25:45 Çalışan emeklilere 5 bin TL ikramiye teklifi yasalaştı 27 Aralık 2023 Çarşamba, 20:17:18 ABD mahkemesinden Apple kararı 27 Aralık 2023 Çarşamba, 22:14:22 Erdal Bahçıvan: Krediye ulaşmakta göreli iyileşme izliyoruz 27 Aralık 2023 Çarşamba, 17:18:02 Tesla fabrikasında bir robot mühendise saldırdı 27 Aralık 2023 Çarşamba, 16:38:54