X
YORUM

Nedir bu menkul kıymetleştirme sevdası?

Bu aralar gün geçmiyor ki bir yetkiliden "Bankaların elindeki varlıkları menkul kıymet haline getireceğiz" açıklaması gelmesin. Bu menkul kıymetler bazen ticari krediler oluyor, bazen hazine garantili krediler. Olay bununla da sınırlı kalmıyor. Bahsi geçen menkul kıymetleştirme (seküritizasyon) hadisesi sonucu ortaya çıkan menkulleri bazen yabancı yatırımcı, bazen emeklilik şirketleri alıyor. Hatta kimi durumlarda TCMB'nin bu menkulleri alabileceği, alamazsa teminat kabul edeceği iddia ediliyor. Kısacası seküritizasyon işi bu ara Ankara'da "trending topic" durumunda.

O zaman biz de konuyu biraz irdeleyelim ve anlamaya çalışalım bu "ani ilginin" sebebi ne ola?

Seküritizasyon yeni bir uygulama değil.

Küresel bankacılık sektöründe ticari bankalar bir  süredir aktifinde tuttukları ve vade sonuna kadar "donuk" kalacak olan kredilerini menkul kıymetleştirme işlemi ile likide etmeyi tercih ediyorlar. Bir anlamda kredi bankacılığında " al/tut" stratejisi artık " al/sat" a dönüşmüş durumda. Basel kriterlerinin zorladığı bankalar, özsermayeleri ya da toplayabildikleri fonlar ile yarattığı krdileri bilançosunda tutmak yerine, vade sonuna kadar alacakları faizin bir kısmından vazgeçmek suretiyle satmayı yeğliyor. Böylece pasif tarafında sabit kalan fon yapısı ile defalarca farklı kredi stoklarını çevirebiliyorlar.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Çin söz konusu ise konu Trump ya da Biden değil 17 Eylül 2020 Perşembe, 21:01:42 Başkasının Parasıyla İş Yapmak 31 Mayıs 2018 Perşembe, 19:14:44 Petrol fiyatları neden artıyor? 17 Mayıs 2018 Perşembe, 18:21:06 Uyuyan dev uyandı 06 Şubat 2018 Salı, 17:00:07 2008 krizi sonrası ilk kez.... 27 Aralık 2017 Çarşamba, 10:13:39