X
YORUM

BM Libya'ya müdahale ederse

Bu sorunun sanırım cevabını kısa süre içinde öğrenmiş olacağız. Dün akşam saatlerinde BM'nin Libya hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan etmesinin arkasından, bu sabah hem Fransa'dan hem de İngiltere'den gelen açıklamalar olası bir askeri müdahale kararının çok yakında olabileceğini söylüyor bize. Tabii eğer Kaddafi son dakikada BM'nin isteklerini yerine getirme konusunda geri adım atmazsa...
 
Bu köşede bu müdahalenin doğru olup olmadığı, BM'nin böyle bir yaptırım gücüne sahip olup olmadığı ve idda edildiği gibi Batı'nın aslında Libya'nın petrol kuyularının peşinde olduğu yönündeki açıklamaları tartışmayacağım. Bu sorular sanırım uzun süre dünya kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam edecek.
 
Benim bugün üzerinde durmak istediğim nokta, bir müdahale olur ve gerginlik uzun süreye yayılırsa başta petrol fiyatları, arkasından da genel risk iştahında neler olabileceği.
 
Petrol fiyatları daha önce 140 dolar seviyesini gördü. Bu yazıyı yazarken WTI petrolü 103 dolar seviyesinde. Rakamlar karşılaştırdığında panik yapmak için erken olduğu düşünülebilir. Diğer yandan dünyadaki petrol arz/talep dengesi ve ekonomilerdeki büyüme hızlarına bakıldığında bu fiyatların burada olmaması gerekir diyenler de var. Hatta MENA (Kuzey Afrika ve Ortadoğu) bölgesindeki şu yaşanan tansiyonun inmesiyle fiyatların hızla aşağı ineceğini düşünenler de var.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Çin söz konusu ise konu Trump ya da Biden değil 17 Eylül 2020 Perşembe, 21:01:42 Başkasının Parasıyla İş Yapmak 31 Mayıs 2018 Perşembe, 19:14:44 Petrol fiyatları neden artıyor? 17 Mayıs 2018 Perşembe, 18:21:06 Uyuyan dev uyandı 06 Şubat 2018 Salı, 17:00:07 2008 krizi sonrası ilk kez.... 27 Aralık 2017 Çarşamba, 10:13:39