X
YORUM

TARSİM şap hastalığını sigorta kapsamına alıyor

TARSİM şap hastalığını sigorta kapsamına alıyor

Tarım sektöründe hayvancılık tarafındaki sorunlar yeniden gündemde.

Bu defa konu, yıllardır ciddi kayıpların yaşanmasına neden olan şap hastalığının yeni bir virüs çeşidi ile tekrar ortaya çıkması ve hızla yayılması.

Farklı şehirlerde karantinalar oluşturulurken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik konu ilgili önlemlerin alındığı noktasında açıklamalar yaptı.

Bu konu ile ilgili bir diğer önemli açıklama ise TARSİM'den geldi. Hayvan hayat sigortasında yer almayan şap hastalığına karşı riskler de sigorta kapsamına alınıyor.

Bloomberg HT'de yayınlanan Tarım-Analiz programına konuk olan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, uygulamanın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hayata geçireleceğini belirtti.

Satoğlu, “Hayvan hayat sigortalarında şap teminata dahil değildi ancak 2016'dan itibaren belli bir şarta bağlı olarak şap teminatı vermeye başlayacağız. İşletmenin arilik belgesini isteyeceğiz. Eğer işletme hastalıklardan ari olması ile ilgili belgelere sahip ise o işletme tüm hayvanlarını sigortalatmak kaydıyla şap teminatını da alabilecek” dedi.

Arilik belgesinin belki sigortalanma oranını biraz daha kısıtlayacağının farkında olduklarını belirten Satoğlu, sistemin sürdürülebilir olması için de risklerini ölçebilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Bunu kademeli olarak yapacaklarını kaydeden Satoğlu, “Önce riski ölçmemiz gerekiyor, daha sonraki yıllarda belki daha da genişletilerek bu teminatlar verilmeye devam edilecek” diyor.

HASAR ÖDEMESİ 700 MİLYON TL'Yİ AŞTI

Yusuf Cemil Satoğlu, 2015 yılı tarım sigortalarına yönelik de son verileri paylaştı.

Tarımsal üretim açısından 2015 yılında, 2014'e göre hasarların daha sınırlı yaşandığını kaydeden Satoğlu, coğrafi dağılıma bakıldığında 2015'i hasarların biraz daha lokal kaldığı bir yıl olarak değerlendiriyor.

Ancak Manisa'da ciddi don ve dolu hasarları yaşandığına da dikkat çekiyor.

İşin ciddiyetini ise ödenen hasar tutarı net şekilde ortaya koyuyor. Sadece Manisa bölgesinde yaklaşık 250 milyon liralık hasar ödemesi gerçekleştirilmiş durumda. Türkiye geneline baktığımızda 2015 yılında yaklaşık 300 bin adet hasar dosyası işlemi sonucu 700 milyon liranın üzerinde bir hasar ödemesi gerçekleştirilmiş. Yani hasar ödemelerinin yaklaşık üçte biri Manisa'ya yapılmış.

Satoğlu, 2014'te yaşanan doğal afetlerin ve hasarların üretici üzerindeki etkisi sonucu 2015 yılında poliçe adetlerinde ciddi artışlar yaşandığını şu cimleleriyle belirtiyor. “Bunu en çok Karadeniz tarafında fındık üreticilerinde gördük. 2014'te fındıkta yaşanan ciddi don hasarı üreticileri poliçe yaptırmak konusunda tetikledi. Sadece Karadeniz'den fındıkla ile ilgili 200 binin üzerinde poliçe talebi geldi.”

Son 1 yılda poliçe adedinin yüzde 30 civarında arttığını kaydeden Satoğlu, 2015'i 1 milyon 400 bin adet poliçe ile kapayacaklarını öngörüyor. Böylece yıl sonunda hem çiftçinin ödediği rakam hem de devletin sisteme aktardığı destekle birlikte 961 milyon lira civarında prim üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

1.1 MİLYON ADET BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SİGORTALANDI

Tarım sigortalarında yoğunluğun ciddi kısmının bitkisel üretim tarafında olduğunu dile getiren Satoğlu, hayvan hayat sigortası tarafında da artış olduğuna dikkat çekiyor. Son veriler ışığında 2015 sonu itibariyle 1 milyon 100 bin adet civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortası yapılmış olacak.

2014 yılı başında başlayan arıcılık sigortalarında da ciddi bir talep olduğunu kaydeden Satoğlu, Türkiye'de 6 milyon civarında olan kayıtlı kovan sayısının 1,5 milyon adedinin sigortalanmış durumda olduğunu belirtiyor.

Türkiye'de tarım sektöründeki sigortalılık oranı hakkında da bilgi veren Satoğlu, “Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tarıma uygun arazilerin yaklaşık yüzde 15'i TARSİM tarafından sigortalanmış durumda olduğunu kaydediyor. Türkiye'nin örnek model olarak gördüğü İspanya gibi ülkelerde tarımda sigortalılık oranı yüzde 30'lar civarında seyrediyor.

Peki tarımda sigortalılık oranı nasıl arıtılır?

Satoğlu, üreticilerin daha kolay prim ödemesini sağlayacak bir takım çalışmalar yaptıklarını, ileriki zamanlarda çiftçiye bu anlamda daha rahat ödeme imkanları sağlamayı hedeflediklerini söylüyor.

HASARSIZLIK İNDİRİMİ ARTACAK

1 Ocak 2016'dan itibaren hasarsızlık indirimi uygulamalarını genişleteceklerini anlatan Satoğlu, “Tıpkı trafik kasko sigortasındaki hasarsızlık uygulaması gibi çiftçi üst üste hasarsız yıllar yaşarsa çok ciddi miktarda hasarsızlık indirimi alacak. Daha önceki hasarsızlık indirimi sabitti, 2016'dan itibaren yıllara göre değişen hasarsızlık indirimi uygulanacak” diyor.

2016 yılından itibaren sistemi teşvik eden değişik uygulamalar da olacak. Bu konuda Satoğlu şu örneği veriyor: “Üretici genelde hasar görme olasılığı yüksek parsellerini sigortalatırken, daha az riskli arazilerini ise genelde sigortalatmıyor. Üreticimiz parsel olarak aynı ürüne sahip daha fazla sayıda parselini sigortalatırsa o kadar indirime hak kazanacak.”

Gelecek yıl uygulanacak bir başka yeniliğin ise üreticilerin toplu olarak belli bir miktarın üzerindeki araziyi sigortalatmak istemeleri halinde ona ilişkin de bir takım indirimler içerdiğini kaydeden Satoğlu, 2016'da daha çok teşvik edici uygulamalar olacağının altını çiziyor.

2016'dan itibaren üretici primini ödemek koşuluyla daha düşük muafiyet müşterekli poliçeler de temin edebilecek.

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu'nun verdiği bilgilere göre 2016'dan itibaren bitkisel ürün tarafında yaban domuzunun verdiği zararlar da teminat kapsamına alınacak. Asma yaprağının teminat altına alınmasına yönelik çalışmalar ise devam ediyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

"Kırmızı et üzerinden haksız bir kazanç söz konusu mu?" 08 Mart 2024 Cuma, 16:54:00 "Şekerin maliyeti 3-5 saatlik yolculuk sonunda yüzde 30 artıyor" 25 Ekim 2023 Çarşamba, 17:44:40 Et ve sütte bizi nasıl bir enflasyon bekliyor? 14 Temmuz 2023 Cuma, 14:51:17 Tarım Bakanlığına kritik uyarı ve öneriler 07 Temmuz 2023 Cuma, 14:47:33 Tarım Bakanı Yumaklı'ya çiftçilerden 22 maddelik rapor 16 Haziran 2023 Cuma, 17:11:43