Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalarda geride bıraktığımız haftada ABD istihdam verileri ve Fed'in faiz patikasına yönelik fiyatlamalar öne çıkarken, Kızıldeniz'deki gelişmeler de yakından takip edildi.

Yurt içi tarafta ise enflasyon verileri, devam eden likidite fazlası, TCMB rezervlerinde uzun bir aradan sonra yaşanan ilk düşüş öne çıkan başlıklar oldu.

1- Enflasyonda 22 yılın en yüksek yıl kapanışı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023'te enflasyon yüzde 64,77 olarak kaydedildi. Böylelikle 2023 yılında enflasyon TCMB'nin enflasyon tahmininin altında yılı tamamlamış oldu. 2022'nin ardından 2023 yılında da enflasyon yüzde 60'ın üzerinde gerçekleşti. 2023 yılındaki seviye 2001 yılından bu yana en yüksek yıl kapanışı oldu.

2- Memur ve emekli zammı belli oldu

TÜİK'in açıkladığı Aralık ayı enflasyon verileri ile emekli ve memurun zammı da netleşti. Açıklanan enflasyon verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 37,56; memur ve emeklisi de yüzde 49,3 zam alacak.

3- Likidite fazlası rekor seviyeye çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) karşı hamlelerine rağmen bankacılık sisteminde likidite fazlası 363,2 milyar TL ile rekor seviyeye yükseldi.

4- TCMB rezervlerinde 13 hafta sonra ilk düşüş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 13 hafta sonra ilk kez düştü. Toplam rezervler, 145 milyar 453 milyon dolardan 141 milyar 60 milyon dolara geriledi.

5- ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştı

ABD'de Aralık ayında tarım dışı istihdam 216 bin arttı. Verilere göre Aralık ayında ülkede işsizlik oranı ise yüzde 3,7 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın 175 bin olması yönündeydi. Ankette işsizlik oranının da yüzde 3,8 olarak kaydedilmesi bekleniyordu.

6- Konteyner fiyatları Kızıldeniz tehdidiyle yüzde 173 arttı

Kızıldeniz’den deniz taşımacılığının güvenlik tehdidi nedeniyle azalması, Asya, Avrupa ve ABD arasında konteyner fiyatlarının artmasına neden oldu.

7- Fed toplantı tutanaklarında faiz indirimi detayı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Aralık ayına ait toplantı tutanaklarında para politikasının bir süre kısıtlayıcı kalacağı öngörüldü. Yetkililer 2024’te faiz indiriminin mümkün olduğunu belirtti.