Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar ve şirketler, ABD hisse senedi endekslerini rekor seviyelere taşıyan rallinin, Orta Doğu’da yaşananlar nedeniyle tehdit altında olduğu uyarısında bulunmaya başladı.

Bloomberg’ün son dönemde bilanço açıklayan şirketlerin düzenlediği telekonferanslara dayandırdığı analize göre, çatışmalara bağlı olarak bazı şirketlerin boykot edilmesinin kâr oranları için risk oluşturduğu, Kızıldeniz’de ticari gemilere düzenlenen saldırıların da arz zincirlerini tehdit ettiği değerlendiriliyor.

Analize göre şu ana kadar, ilk çeyrek bilançolarının henüz yarısı açıklanmışken, telekonferanslarda jeopolitik risklere veya Kızıldeniz’e yapılan atıfların sayısı bir önceki çeyrek ile aynı seviyeye ulaşmış durumda.

Kornitzer Capital Management Inc.’ten Nicole Kornitzer, “Jeopolitik gelişmeler risk unsuru. Baskı daha uzun süre devam ederse, bu, kurumsal marjlar üzerinde baskı oluşturabilir ve maliyetler fiyatlara yansıtıldığından enflasyonist olabilir. Bu tür bir senaryo kâr tahminlerinde yer almıyor” dedi.

Bank of America’nın son fon yöneticisi anketi de yatırımcıların hisse fiyatları açısından jeopolitiği enflasyondan sonra ikinci en büyük risk olarak gördüklerini gösterdi.

Katılımcılar iki tehlikenin birbiriyle bağlantılı olduğu belirtirken, Kızıldeniz veya Orta Doğu’da gerilimin artmasının daha yüksek petrol ve navlun fiyatlarına ve dolayısıyla artan enflasyona neden olacağı görüşünü aktardılar.

Bununla birlikte Goldman Sachs S&P 500 için yıl sonu tahminini, artan kar tahminlerine bağlı olarak 5.100’den 5.200’e çıkardı.

İsrail’den Refah operasyonu uyarısı

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, Pazar günü yaptığı açıklamada, Hamas’ın elinde bulunan rehinelerin Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayına kadar serbest bırakılmaması halinde ülkesinin Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatacağını söyledi.

Gantz, kayıpları en aza indirmek için ordunun ABD ve Mısır ile koordineli olarak Gazzeli sivillerin tahliyesini kolaylaştıracaklarını ifade etti. Gazze’deki çatışmalardan kaçan tahmini 1 milyon Filistinli, Mısır sınırındaki bölgenin güneyindeki Refah bölgesine sığınmış durumda. Gantz, Kudüs’te Amerikalı Yahudi liderlere hitaben yaptığı konuşmada, “Hamas’ın bir seçeneği var. Teslim olabilirler, rehineleri serbest bırakabilirler ve böylece Gazzeliler kutsal Ramazan Bayramı’nı kutlayabilirler” dedi.

Katar, ateşkes ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerin umulduğu gibi ilerlemediğini söyledi. İsrail kabinesi, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun Filistinlilerle kalıcı bir anlaşmaya ilişkin “uluslararası diktayı” reddeden beyanını oybirliğiyle onayladı.