Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Altın, İsrail'in İran'ın Suriye'deki elçiliğine düzenlediği hava saldırısının ardından; jeopolitik risklerden korunmak isteyen yatırımcılar için değerli metalin cazip hale gelmesi ile rekor seviyelerden işlem görüyor.

Fiyatlar ons başına 2.266 dolara kadar yükseldi. Saldırının zaten sıkışık olan piyasaya ekstra bir risk daha getirmesiyle petrol ise 85 doların üzerine çıktı.

Yakından izlenen tüketici harcamaları endeksinin Cuma günü beklenenden daha soğuk gelmesinin ve önümüzdeki aylarda faiz indirimleri yapılabileceğini desteklemesinin ardından değerli metal Pazartesi günü erken saatlerde ons başına 2.265,73 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ancak fabrika baskısı daha sonra bu iyimserliği bastırdı ve tahvil getirilerinde bir sıçramaya yol açmıştı.

Külçe, Şubat ayının ortasından bu yana yüzde 14 oranında değer kazandı. Yükseliş, artan jeopolitik gerilimler ve altının güvenli liman varlığı olarak çekiciliğini artıran Çin ekonomisinde devam eden sorunlar tarafından desteklendi. Merkez bankaları da değerli metale yükleniyor.