Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in 2024 başında para politikasını gevşetmekten caydırabilecek ABD verilerinin etkisiyle önceki seanstaki düşüşünün ardından yatay seyrediyor.

Çarşamba günü yüzde 0,4 oranında düşen spot altın, 2.035 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Gram altın ise 1.900 TL'nin üzerinde seyrediyor.

Altın fiyatları, yatırımcıların Fed’in gelecek yıl keskin bir hızla faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı yönündeki beklentileri ile bu ayın başlarında tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmişti. O tarihten bu yana bazı Fed yetkilileri hızlı bir faiz indirimi beklentisi içerisinde olmadıklarını açıklamıştı.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Çarşamba günü bankanın hemen olmasa da faiz oranlarını düşürmeye başlaması gerektiğini belirtti. Faiz indirimlerinin başlamasının önemli olduğunu ifade eden Harker, ancak bunun çok hızlı yapılmasına gerek olmadığını dile getirdi.

Çarşamba günü yayınlanan veriler, ABD’de ikinci el konut satışlarının Kasım ayında beklenmedik bir şekilde arttığını gösterdi. Öte yandan ABD’de Tüketici Güveni Aralık ayında 2021'in başından bu yana en büyük artışını kaydederken, Amerikalılar işgücü piyasası ve enflasyon görünümü konusunda daha iyimser hale geldi.

Yatırımcılar, enflasyonun soğumaya devam edip etmediğine dair yeni ipuçları için bu hafta daha fazla veriye odaklandı. Bugün ABD’den 3.çeyrek büyüme, Aralık ayı Philadelphia imalat sanayi endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri gelecek.