Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa'nın en değerli teknoloji şirketi ASML Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Temmuz-Eylül döneminde 2,6 milyar euroluk siparişlerin, en sofistike makinelerine yönelik talebin öncülüğünde dördüncü çeyrekte 9,19 milyar euroya (9,98 milyar dolar) yükseldiğini belirtti.

ASML hisseler, Kasım 2022'den bu yana en büyük artışını kaydederek yüzde 7,5 oranında yükseldi.

Şirket CEO’su Peter Wennink Bloomberg TV'ye verdiği röportajda "2023 bizim en iyi yılımızdı. 2024'te yüzde 30'luk bir büyüme daha göremeyeceğiz" dedi.

ASML, en sofistike yarı iletkenleri üretmek için gereken ekipmanı üreten tek şirket niteliğinde; dolayısıyla ürünlerine olan talep, sektörün sağlığı için bir gösterge olarak görülüyor.

Geçen yılın sonlarında, ASML tarafından en yeni çip üretim makinesinin ilkinin ana parçalarını Intel Corp. şirketine gönderilmeye başlandı. Geçtiğimiz çeyrekte yapılan siparişler Bloomberg anketine katılan analistlerin ortalama 3,6 milyar euroluk sipariş tahminlerinin çok üzerinde gerçekleşti.

Şirket CFO’su Roger Dassen kazanç sonuçlarına dair yaptığı bir açıklamada, "Nihai pazarlardaki stok seviyeleri iyileşiyor ve kesinlikle birkaç çeyrek öncesine göre daha iyi bir seviyede," dedi.

ASML geçen yıl Çin'den gelen güçlü talepten de yararlandı.