Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), 3 temel politika faizini sabit bıraktı.

AMB'den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin yüzde 4,50'de, mevduat faizinin yüzde 4'de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75 seviyesinde koruduğu kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan 59 ekonomistin beklentisi faiz oranlarının sabit bırakılacağı yönündeydi.

AMB karar metninde, Eurosistem bilançosunda normalleşmenin ilerletilmesine karar verildiği ifade edilerek, 1,7 trilyon euroluk Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) çerçevesindeki yeniden yatırıma yönlendirmenin 2024 sonundan sonra devam etmeyeceği bildirildi.

Banka, PEPP programından elde edilen gelirin yeniden yatırımını 2024'ün ikinci yarısından itibaren ayda 7,5 milyar euro azaltacak.

Öte yandan karar metninde "Yönetim Konseyi’nin gelecekteki kararları, politika faiz oranlarının gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde belirlenmesini sağlayacaktır. Kısıtlamanın uygun seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edilecek” ifadeleri yer aldı.

Lagarde: Faiz indirimleri için zamana değil verilere bağlıyız

AMB Başkanı Christine Lagarde, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

"2023 ve 2024 enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize ettik. Enflasyon son dönemde aşağı gelmiş olsa da kısa vadede bir miktar yukarı gidebilir. Daha önceki faiz artışları etkilerini göstermeye devam ediyor. Verilere bağlı kalmaya devam ederek sıkılaşmanın seviyesini ve vadesini belirleyeceğiz. Ekonomik faaliyetin kısa vadede daralacağını düşünüyoruz.

Enerji krizi aşağı geldikçe hükümetler teşvikleri yeniden gözden geçirmeli. Enflasyon son 2 ay içerisinde aşağı geldi. Baz etkisi dolayısıyla Aralık’ta enflasyonun yukarı gitmesini bekliyoruz. Aşırı hava koşulları gıda fiyatlarını yukarı çekebilir. Ekonomik büyüme üzerindeki riskler hala aşağı yönlü.

Euro Bölgesi’ndeki bankalar ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. Bankaların fonlama maliyetleri daha fazla yükselirse ekonomi üzerindeki sıkıntılı durum olumsuz bir tabloyu beraberinde getirebilir.

Uzun bir süre boyunca faiz oranları, enflasyonu hedeflerimize ulaştırmamıza yardımcı olacak. Faiz indirimleri için zamana değil verilere bağlıyız. 2025'te manşet enflasyonu yüzde 2,1 olarak öngörüyoruz. Para politikasının geçişkenliği çok güçlü. Hiçbir şekilde gardımızı düşürmememiz gerekiyor. Ana aracımız faiz olmaya devam edecek. Faiz indirimini konuşmadık."