Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 2024 yılında ultra gevşek para politikasına son vereceği, diğer büyük merkez bankalarının ise faiz indireceği beklentileri varlık yöneticilerinin Mayıs ayından bu yana ilk kez Japon yeni için iyimser olmasına neden oldu.

Commodity Futures Trading Commission’ın 19 Aralık’a kadar olan haftaya ilişkin son verileri de hedge fonlarının yene yönelik hala düşüş eğiliminde olan pozisyonlarında hafif bir gerileme olduğunu gösterdi.

Sumitomo Mitsui Banking Corp. FX Başstratejisti Hirofumi Suzuki, “Aralık ayında herhangi bir politika değişikliği olmamasına rağmen BOJ’un Ocak ayı para politikası toplantısında bir hamlenin mümkün olduğuna dair spekülasyonlar devam ettiği için varlık yöneticileri büyük ihtimalle yen üzerinde uzun pozisyonlarını koruyacaklar. Pozisyonun tersine dönmesi, ABD’de faiz indirimi yapılacağına ve BOJ’un veri döneminde negatif faiz oranlarına son vereceğine dair artan beklentileri yansıtıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Opsiyon piyasalarında dolar/yen risk reversal işlemleri de yatırımcıların Japon para biriminin güçlenmesine yönelik riskten korunma yaptıklarını da gösteriyor.

Bir aylık opsiyon sözleşmeleri 22-23 Ocak’ta yapılacak bir sonraki BOJ para politikası toplantısını kapsıyor.