Advertisement
HABERLER ABONE OL

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi sektörünün güncel konularını konuşmak ve sorunlara çözüm odaklı öneriler sunmak üzere, 55 Meslek Komitesi temsilcilerini, T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ve Bakanlık bürokratları ile bir araya getirdi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde gerçekleşen Ticaret Bakanlığı ile İSO Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı’na Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ile birlikte Bakanlığın İhracat ve İthalat Genel Müdürlükleri, İç Ticaret ve Gümrükler Genel Müdürlüklerinden üst düzey bürokratlar da katılım sağladı.

Bahçıvan, toplantı öncesinde detaylı bir hazırlık yaparak, Meslek Komitelerine ihracat, ekonomi ve ticaret hayatı ile ilgili yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini sorduklarını ve derlenen konuları kısa bir rapor haline getirdiklerini belirtti. Bu rapor çerçevesinde toplamda 140’a yakın konunun belirlendiğini vurgulayan Bahçıvan bu konuların her birinin ilgili İSO Meslek Komitesi temsilcileri tarafından Ticaret Bakanlığı yetkililerine aktarıldığını dile getirdi.

İSO Başkanı Bahçıvan şunları söyledi:

“Bunun da ancak ve ancak başta sermaye yapısının güçlendirilmesi olmak üzere sanayicimizin yanında olacak imkânlarının artırılmasıyla mümkün olabileceğini ifade etmek istiyorum. Yine ihracatçı sanayimizin desteklenmesi açısından Eximbank’ın teminata dayalı bankacılık anlayışının en azından past performans kriterleri değerlendirilerek yumuşatılması gerekmektedir. Ayrıca, banka teminat mektubu dışında, geçmiş dönemde başlayan İhracatı Geliştirme Fonu modelinin çok doğru bir metot olduğunu ve bunun kesinlikle daha da güçlendirilmesini beklediğimizi özellikle vurgulamak isterim. Çünkü sadece bankalar üzerinden sağlanan bir model, banka teminat mektubuna dayalı bir sistem; içine girmiş olduğumuz dönemde enflasyona karşı eriyen bilançolar nedeniyle, teminat oluşturmaya ne yazık ki imkân sağlamamaktadır.

Bu bağlamda İhracatı Geliştirme Fonuna ilave olarak, birikmiş KDV alacaklarının başta Türk Eximbank kredilerinde ve kamuya dönük işlemlerde teminat olarak gösterilebilmesinin de sanayimizin teminat sorununa bir ölçüde çözüm olabileceğini değerlendiriyoruz.”