Advertisement

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, Davos gündemini Bloomberg HT'ye değerlendirdi. Birol, ABD’de yaklaşan seçimlerin, Orta Doğu’daki gelişmelerin ve Çin ekonomisinin yavaşlamanın Davos’un gündemini oluşturduğunu söyledi.

Çin ekonomisinin zayıflamasına bağlı olarak küresel petrol talebinin geçen yıla göre düştüğünü açıklayan Birol, 2024'te petrol piyasalarında oldukça sakin ve ılımlı bir fiyatlama beklediğini kaydetti.

Birol, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın 2 sene önceye kadar Avrupa’nın en önemli enerji tedarikçisi konumunda olduğunu ancak Avrupa’nın çok kısa süre içerisinde bu durumu değiştirdiğini söyledi. Rusya’nın şu an enerjideki payının yüzde 5’lerin altında olduğunu kaydeden Birol, “Önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın Rusya yüzünden çok büyük bir enerji arzı sıkıntısı yaşayacağını sanmıyorum.” dedi.

Avrupa’da yeşile geçişin hızlandığını söyleyen Birol, “Azerbaycan’daki COP29'da en önemli konumuz temiz enerjinin finansmanı olacak. Uluslararası finans kuruluşları temiz enerjinin finansmanına destek olmalı.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Türkiye’nin dönüşüm potansiyelini değerlendiren Birol, programın ve fikirlerin "çok güzel" olduğunu ancak enerji verimliliği programında ödül ve cezalandırmanın olması gerektiğini söyledi.