Advertisement

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) düzenlenen özel oturumda konuştu.

Davos'ta küresel güven krizinin vurgulanmasının önemine işaret eden Guterres, bu krizin, dünyanın karşı karşıya olduğu bir paradoksun doğrudan sonucu olduğunu belirtti.

Guterres, kontrolden çıkan iklim kaosunun oluşturduğu tehditler ve yapay zekanın kontrolsüz gelişimi karşısında harekete geçmenin zor olduğunu bildirdi.

"İklim çöküşünün" başladığı bu süreçte ülkelerin emisyonları artırmaya devam ettiğini söyleyen Guterres, "Gezegenimiz küresel sıcaklıklarda 3 derecelik kavurucu bir artışa doğru gidiyor. Kuraklıklar, fırtınalar, yangınlar ve seller ülkeleri ve toplulukları etkiliyor. İsviçre'de buzullar gözlerimizin önünde kayboluyor. Bazıları sonsuza kadar gitti ve diğerleri sadece son iki yılda yüzde 10'luk hacim kaybı yaşadı. Bu kadar hızlı değişimler hepimizi rahatsız etmeli. 2023, tarihteki en sıcak yıl olarak tarihe geçti. Ancak geleceğin en serin yıllarından biri olabilir." diye konuştu.

Guterres, fosil yakıtların aşamalı olarak ortadan kaldırılması gerektiğini, bunun kaçınılmaz olduğunu belirterek yenilenebilir enerjiye adil ve eşitlikçi bir geçiş sağlamak için acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Yapay zekanın gelişmeye devam etmesiyle ortaya bazı istenmeyen durumların çıkma riskinin de arttığını belirten Guterres, bu teknolojinin sürdürülebilir kalkınma açısından önemli bir potansiyeli olduğunu ancak Uluslararası Para Fonunun (IMF) yapay zekanın eşitsizliği daha da kötüleştirme ihtimalinin yüksek olduğu konusunda uyarı yaptığını anımsattı.

Guterres, WEF zirvesinin bu yılki teması olan "Güvenin Yeniden İnşası"nın bir gecede gerçekleşmeyeceğini ancak bunun hem gerekli hem de mümkün olduğuna inandığını söyledi.