Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası, enflasyon tahminlerini düşürerek ve faizlerin yeniden artabileceğine
yönelik sözlü yönlendirmesinden vazgeçerek faiz indirimleri için kapıyı açtı.

Bankanın dokuz üyeli Para Politikası Komitesi’nde altı üye faizlerin yüzde 5,25’te sabit tutulması yönünde oy kullandı.

İki üye faiz artışı lehine oy kullanırken bankanın güvercin üyesi Swati Dhingra faiz indiriminden yana tavır aldı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey faiz indirimlerini değerlendirdiklerini söyleyerek Aralık ayındaki enflasyonun kontrolü için alınması gereken yol olduğunu belirten açıklamasından geri adım attı.

Bailey yazılı açıklamasında “Son aylarda enflasyon konusunda iyi haberler aldık. Ancak faizleri indirmeden önce enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru indiğine ve bu hedefte kalacağına yönelik daha fazla kanıt görmek istiyoruz” dedi.

BoE’nin daha fazla güvercin yaklaşımı sözlü yönlendirmesine de yansıdı. Enflasyonun kalıcı olması durumunda “daha fazla sıkılaşma gerekeceği” ifadesi karar metninden çıkarıldı. Bunun yerine “Faizler enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi için yeterince uzun süre kısıtlayıcı kalacak” ifadesi metinde yer aldı.

Komite faizlerin ne kadar sabit tutulacağını ise “değerlendireceğini” kaydetti. Komitenin enflasyon beklentileri de daha gevşek para politikası sinyali veriyor. Komite faizin yüzde 5,25’te tutulduğu
patikada enflasyonun iki yıl içinde yüzde 1,4’e üç yıl içinde ise yüzde 0,9’a düşmesini bekliyor. Hedefin altındaki seviyelere işaret eden bu beklentiler politikanın fazla sıkı olduğunu gösteriyor.

Faizin bu yıl yüzde 4’e, 2025’te ise yüzde 3,5’e düşürüldüğü senaryoda ise Komite enflasyonun iki yıl içinde yüzde 2,3’e, üç yıl içinde ise yüzde 1,9’a inmesini bekliyor. Bu projeksiyon da faizlerin
düşeceğine ancak bu düşüşün piyasanın beklediği boyutta olmayacağına işaret ediyor.