Advertisement
HABERLER ABONE OL

DEİK'in Grad Cevahir Otel'de düzenlediği 5. Ticari Diplomasi Ödülleri Töreni'nde konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak, 22 başkan 3. dönem kuralı gereğince görevini bıraktığını söyledi. Olpak, 66 başkanın da görevlerine tekrar seçildiğini, 11 kadın başkanlarının olduğunu belirterek, "Bu değişim oranı ve kurumsal hafızayı canlı tutan makul devam, çok güzel bir dinamizm bence. Devamla, vefamızın unutulmaz bir ifadesi olarak, kurulduğu günden bugüne kadar, bu güzel aileye emek ve destek veren herkese teşekkür ediyor, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum." diye konuştu.

İki ana grupta, 6 kategoride 12 ödüllerinin olduğunu belirten Olpak, bir önceki Ticari Diplomasi Ödülleri töreninden bu yana cumhurbaşkanları, devlet başkanları, bakanlar, diplomatik misyon temsilcileri ve iş insanlarının katılımlarıyla 1500 Ticari Diplomasi etkinliğimizi birlikte gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Küresel büyümenin 2023 yılında yüzde 3 ve 2024 yılında yüzde 3'ün biraz altında olması beklendiğini belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Küresel enflasyonun aşağı giden eğilimiyle, faiz artırım sürecinin de sona yaklaştığına dair beklentiler öne çıkmış durumda. Muhtemelen, küresel finansal koşulları bir miktar gevşeyecek. Bu, küresel anlamda bir fırsat olabilir. Ticaret yollarının somut hale gelmesi yeni ulaşım imkanlarıyla mümkün. Bu çerçevede birbiriyle entegre, intermodal ulaştırma altyapısı öne çıkıyor. Çin’in Kuşak Yol Projesi ile ABD’nin Daha İyi Bir Dünya için Yeniden İnşa Edin projesi ve AB’nin Küresel Geçit Projesi’ni bu çerçevede değerlendiriyorum. Ticaret bakanlığımızın sorumluğunda yürütülen AB Yeşil Dönüşüm ve sınırda karbon düzenlemesi de, öncelikle belli sektörleri kapsıyor gibi görünse de, devreye girince, şartları sağlamıyorsanız, yeni ek vergiler, yani ek bariyerler demek. Zaten var olan vize ve tır karnesi bariyerlerine ek olarak, bu unsurlar da gündemimizde olacak.

Burada Gümrük Birliği’nin modernizasyonu da çok daha önemli ve çok daha acil artık. Kapsamı, tarım ve hizmetler sektörünü, kamu alımlarını da içine alacak şekilde mutlaka genişlemeli. Türkiye olarak, 2023 yılına iyi bir başlangıç yapmıştık. Ancak şubat ayında yaşadığımız deprem felaketlerinden sonra sanayide geçici bir yavaşlama yaşadık. Sonrasında toparlanıp ilk 3 çeyrekte yüzde 4,7 büyüdük. 2024 yılı büyüme hedefimiz de yüzde 4 olarak belirlendi. 2023 yılı ihracat hedefimizi zor koşullara rağmen aşarak 255,8 milyar dolara ulaştık. Hizmet ihracatımızla beraber bu yıl 375 milyar dolar hedefimiz var."