Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Geçtiğimiz Aralık ve Ocak aylarında hızlı yükseliş gösteren endeksin Şubat ayının ilk yarısında artışını durdurduğunu izliyoruz. Türkiye’nin en önemli gündemi kuşkusuz Zeytin Dalı Harekâtı. Operasyonun başarılı bir şekilde sürmesi Tüketici Güvenini olumlu etkileyen temel faktör olarak görünüyor.

Diğer taraftan, küresel finansal piyasalarda sert bir şekilde yaşanan dalgalanmanın içeriye yansımalarının tüketici güvenini olumsuz etkileyen faktör olduğu söylenebilir. Dolayısıyla, toplamda tüketici güveninin önceki aya benzer bir seviyede kaldığını izliyoruz. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin Şubat ayında yüzde 0,79 azalışla 88,63 değerini aldığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alışveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 2,16 azalışla 72,85 değerini alıyor.

İçinde bulunduğumuz ayın kalan bölümünde de jeopolitik gelişmeler ile küresel finansal piyasaların seyri tüketici güveninin yönünü belirlemede etkili olmaya devam edecek.