Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de resmi verilerin, petrol stoklarının mevsimsel olarak talebin güçlü olduğu bu dönemde azalmaya devam ettiğini ve buna bağlı olarak arz fazlasının azaldığını göstermesinin beklenmesi ile birlikte düşüşünü varil başına 47 dolar civarında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 2.4 düştükten sonra yüzde 0.4 yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı ABD petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahöinlerinin medyanına göre, geçen hafta 3.5 milyon varil düşüş göstermesi bekleniyor. Libya, en büyük petrol sahasından yüklemeleri durdurdu ve bu durum, ülkenin ham eptrol üretim ve ihracatı için bir kesinti anlamına geliyor.

Petrol New York'ta bu ay, özellikle ABD'de olmak üzere küresel üretimdeki artışın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarının etkisini azaltacağı ve buna bağlı olarak küresel arz fazlasının beklenenden yavaş azalacağı endişeleri ile varil başına 50 dolar seviyesinin altında dalgalandı. Amerikalı üreticiler ise, son resmi rakamlara göre, iki yılın en yüksek seviyesinde üretim yapıyor.

Fat Prophets analisti David Lennox, "Petrol, ABD'de üretimin artması ile birlikte bir süre daha baskı altında kalmaya devam edecek," dedi ve "fiyatlar muhtemelen 45 ile 50 dolar arsında kalacak. Bu aralığın kırılabilmesi için, OPEC'in üretimi daha da düşürmesi ya da talebin mevsimsel olarak güçlü seyretiği dönemin ötesinde de sürmesi gerekecek" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Salı günü dolacak olan Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent yükselerek varil başına 47.55 dolara çıktı. Toplam işlem hami 100 günlük ortalamanın yüzde 46 altındaydı. Daha aktif işlem gören Ekim kontratı Hong Kong saati ie 11:07'de 23 sent yukarıda 47.76 dolar seviyesinde seyrediyordu.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 22 sent yükselerek varil başına 51.88 dolara tırmandı. Fiyatlar Pazartesi günü 1.06 dolar ya da yüzde 2 düşerek 51.66 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 4.13 dolar primli işlem gördü.