Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ham petrol talebinin artacağına ilişkin tahminler ve ABD'de Körfez Sahili rafinerilerinin Harvey Kasırgası'nın ardından toparlanmaya devam etmelerinin ardından ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü beş hafta sonra ilk kez varil başına 50 doların üzerinde işlem gördükten sonra fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 4.7 yükseldi. OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) talep tahminlerini yükseltti ve bu durum, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturan arz fazlasının daha da eriyebileceğini işaret ediyor. ABD rafinerileri, Harvey Kasırgası'nın ülke rafineri kapasitesinin yüzde 25'inin durmasına neden olmasının ardından tekrar faaliyete dönüyorlar.

Petrol fiyatları iki haftadır artış gösterirken, fiyatlar, ABD'de artan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz kısıtlamasına yönelik çabalarını dengelemesi ile birlikte bu yıl 50 dolar seviyesinin üzerinde kalmakta zorlandı. Grup ve ortaklarının, küresel arz fazlasının beklenenden daha yavaş azalması ile birlikte, Mart ayında sona erecek üretim kısıntrılarını üç aydan daha fazla uzatmayı görüştükleri kaydediliyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Petrolde temel göstergeler fiyatların artması yönünde olumlu," dedi ve Fiyatlar oldukça iyi yükseldi ve kar satışları gelebilir. Harvey sonrası Körfez'deki toparlanma halihazırda fiyatlanmış ve piyasa hareketini yapmış durumda" dedi. Gan, petrolün yıl sonuna kadar 55 doalra tırmanabileceği tahmininde bulundu.

Ekim vadeli Brent petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent düşerek, Hong Kong sati ile 09:16'da varil başına 49.70 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 67 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 59 sent ya da yüzde 1.2 yükselerek 49.89 dolar ile 31 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Kontrat dün gün içinde 50.50 dolara kadar yükseldi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 27 sent düşerek varil başına 55.20 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü 31 sent yükselerek 55.47 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.6 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 5.05 dolar primli işlem gördü.