Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının yedi hafta üst üste azalması ve Apustos ayından bu yana en uzun haftalık düşüşü serisini gerçekleştirmesinin petrol üretimindeki artışın etkisini dengelemesi ile birlikte, kazançlarını üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınlarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu hafta yüzde 2.6 yükseldi. ABD'de resmi verilere göre, petrol stokları geçen hafta 7.42 milyon varil düşerek Ağustos ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Batı Teksas petroülün (WTI) dağıtım noktası olan Cushing, Oklahoma'daki stoklar Şubat 2015'ten bu yana en düşük seviyesine inerken, petrol üretimi rekor seviyeye yaklaştı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak için üretim kısıntılarına gitmeleri ile birlikte geçen yıl yüzde 12 değer kazandıktan sonra çıkışını devam ettirdi. Ancak New York ham petrolündeki yükseliş ABD'de üretimin ve arzın artmasına neden oldu. Dallas Fed'in geçen hafta petrol endüstrisinin 42 önde gelen ismi arasında düzenlediği ankete göre, petrol fiyatlarının 61 dolar ile 65 dolar arasında seyretmesi durumunda aktif petrol sondaj kuyusu sayısı "kaydadeğer bir artış" gösterecek.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Aralık ayı ortalarında 56 dolar civarındaki son küçük dip seviyesinden bu yana tek yönlü, çok dik ve kesintisiz bir ralli var.  Bu nedenle, bu noktada bir mola şaşırtıcı olmayacak," dedi ve "Fiyatlar ABD'de kaya petrolü üretiminin arttığı bölgelere geliyor ve piyasa kaya petrolü üretiminin artıp artmadığını görmek için bekleme durumuna geçebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:10'da varil başına 61.96 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 59 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 38 sent yükselerek 62.01 dolar ile Aralık 2014'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 0.3 değer kazanarak Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandıktan sonra, 6 sent düşerek varil başına 68.01 dolara geriledi. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.7 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 6.14 dolar primli işlem gördü.