Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de sektörün açıkladığı verilerin ham petrol ve benzin stoklarının arttığını göstermesi ve bunun da küresel arzı azaltmayı amaçlayan OPEC ve ortaklarının çabalarını olumsuz etkileyeceği endişesi ile kayıplarını varil başına 60 dolar seviyesinin altında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.2 düştükte sonra yüzde 0.6 kadar daha geriledi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre ham petrol stokları geçen hafta 3.95 milyon varil artarken, benzin stokları 4.63 milyon varil yükseldi. Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin ise, Bloomberg'in anketine göre, ham petrol stoklarının geçen hafta 3.1 milyon varil artması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Salı günkü açıklamasında, gelişmiş ülkelerdeki ham petrol stokları Aralık ayında, ABD'de kaya petrolü üreticilerinin dünya piyasalarına daha fazla petrol sürmesine karşın son altı yıldaki en büyük düşüşünü gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) geçen ay üretim kısıntısı anlaşmasına rekor düzeyde uyum gösterdi.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD'nin petrol stokları bir kez daha odak noktası ve stoklar gerçekten artıyor," dedi ve "Piyasanın temel göstergelerini etkileyebilecek daha pozitif işaretler görene dek, mevcut fiyatları korumak bile zor olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 36 sent düşerek varil başına 58.83 dolara kadar düştükten sonra Singapur saati ile 09:32'de 59.21 dolara geldi. Kontrat Salı günü 10 sent düşerek 59.19 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 altındaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 8 sent yükselerek varil başına 62.80 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 3.76 dolar primli işlem gördü.