Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin piyasanın yeniden denge bulmasının hız kazandığını kaydetmesinin ardından varil başına 62 doların üzerine yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 4.2 yükseldikten sonra yüzde 1.7 daha değer kazandı. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, OPEC ve ortaklarının üretimkısıntılarını sürdürmesi ile birlikte, piyasanın yeniden denge bulmasının hız kazanmakta olduğunu söyledi. Trafigura Group Pte'nin baş ekonomisti Saad Rahim, küresel stokların bu yılın ikinci döneminde önemli bir düşüş göstermeye hazırlandığını kaydetti.

Petrol, bu ayın başlarında hisse senetlerine gelen sert satış dalgasının emtiaya yayılmasının ardından yukarı yönde hareket etti. Birleşik Arap Emirlikleri'ne göre, OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının işbirliklerini bu yılın ilerleyen dönemlerinde sona erecek arz kısıntısı anlaşmasının ötesine taşıyarak "kurumsallaştırmak" istediklerini kaydetti.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Traderlar, Rusya ve OPEC'in, stoklar düşse ve fiyatlar daha da artsa bile, üretim kısıntılarını bu yıl devam ettireceği beklentileri ile geçen haftaki ralliyi sürdürdü," dedi ve "ABD'de artan kaya petrolü üretimi petrol fiyatları için bir süre daha sorun olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Salı günü dolacak olan Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.06 dolar yükselerek varil başına 62.74 dolara kadar çıktıktan sonra Seul saati ile 10:36'da 62.34 dolara geldi. Kontrat geçen hafta 2.48 dolar yükselerek 61.68 dolara çıktı ve bu ayın ilk haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Pazartesi günkü işlemler, ABD piyasasının Başkan Günü tatili nedeniyle kapalı olmasından dolayı bugün kayıt altına alınacak.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent düşerek varil başına 65.44 dolara geriledi. Fiyatlar Pazartesi günü 83 sent yükselerek 65.67 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 3.18 dolar primli işlem gördü.