Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de kaya petrolü üretimindeki güçlü artışa ilişkin korkular ve ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük tarifelerini artırmasının küresel bir ticaret savaşına neden olacağı endişeleri ile risk varlıklarına gelen satışlardan dolayı Şubat ayının başından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve bu haftayı yüzde 4.1 kayıpla geçmeye yöneldi. Asya hisse senetleri, Trump'ın ulusal güvenliği korumak için çelik ve aluminyum ithalatına gümrük vergisi getirildiğini açıklamasının ardından ABD hisselerine gelen satışların yayılması sonucu değer kaybetti. Gümrük vergilerinin yükseltilmesi, artan petrol stokları ve ABD'de hızlanan kaya petrolü üretimi ortamında yeni petrol boru hattı maliyetlerini de artırabilir.

Petrol fiyatları, küresel risk varlıklarının Şubat ayında sert düşüşler göstermesinin ardından varil başına 62 doların altına indi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortakları küresel arz fazlasını azaltmaya devam ederken, ABD'de rekor seviyelere çıkan üretim ve stoklardaki artış yatırımcıların akıllarını bulandırıyor. Öte yandan, güçlü dolar da bu hafta bu para birimi ile fiyatlanan emtia üzerinde baskı oluşturdu.

Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "ABD'de arzdaki artış ve aynı zamanda güçlenen dolar bu hafta fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu," dedi ve "Trump da ayrıca piyasaya darbe vurdu, ancak fiyatlar, OPEC'in anlaşmaya varılan arz kısıntılarına yüksek oranda uymasından dolayı, muhtemelen bu seviyelerden daha da düşmez" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), 2 sent düşerek Singapur saati ile 12:33'te varil başına 60.97 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 37 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 7 sent yükselerek varil başına 63.90 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.4 ya da 90 sent düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.12 dolar primli işlem gördü.