Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin akaryakıt stoklarının geçen hafta düştüğünü göstermesinin ardından varil başına 61 dolar civarında kayıplarını durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.1 düştükten sonra yatay bir seyir izledi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de distile ürün stokları geçen hafta 4.26 milyon varil ve benzin stokları ise 1.26 milyon varil düştü. Veriler ayrıca, Batı Teksas petrolünün (WTI) dağıtımnoktası olan Cushing, Oklahoma'daki ham petrol stoklarının da düştüğünü gösterdi.

Petrol fiyatları Ocak ayında 66 dolar ile zirve yaptıktan sonra geçen ay daha geniş tabanlı piyasa düşüşü sırasındaki kayıplarını toparlamada güçlük çekiyor. Ekonomik görünümün daha iyiye gitmesi petrol talebinin artacağına ilişkin beklentileri güçlendiriyor, ancak ABD'de artan üretim, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntıları yoluyla küresel arz fazlasını azaltma çabaları için bir tehdit olmaya devam ediyor.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Piyasa ABD'de artan ham petrol üretimine ilişkin endişelerin sürmesinden dolayı aşağı yönlü bir eğilim taşıyor, ancak fiyatlar halen varil başına 60 doların üzerinde destek buluyor," dedi ve "Petrolün gerçekten sert bir şekilde düşmesi için, stoklarda büyük bir artış gibi bir şeyleri görmemiz gerek. Ancak bu noktada, stoklar piyasanın beklediği kadar artmıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent yükselerek Seul saati ile 11:15'te varil başına 60.80 dolara çıktı. Kontrat, Pazartesi günü yüzde 1.1 düştükten sonra Salı günü 65 sent daha düşerek 60.71 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 55 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, fazla değişmeyerek varil başına 64.69 dolar seviyesinde kaldı. Fiyatlar Salı günü 31 sent düşerek 64.64 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.85 dolar primli işlem gördü.