Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da jeopolitik gerginliğin artması ve ABD'de ham petrol stoklarının üst üste ikinci haftada da düşmesinin beklenmesi ile yükselişini varil başına 69 dolara doğru sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.7 kadar yükseldi. Fiyatlar Pazartesi günü, Suudi Arabistan'ın Yemen'de İran destekli Husilerin fırlattığı balistik füzeleri düşürmesi ve S. Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Husilerin önemli liderlerinden birini öldürmesinin ardından Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinde kapandı ve petrol volatilite göstergesi son iki haftanın en büyük yükselişini gösterdi. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, ham petrol stoklarının geçen hafta 2.25 milyon varil düşrüğünü göstermesi bekleniyor.

Petrol, dünya petrolünün yarısına ev sahipliği yapan Orta Doğu'da tansiyonun yükselmesi ve buna bağlı olarak bölgede arz aksaklıklarının olabileceği endişelerinin artması ile birlikte yükseldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları, küresel arz fazlasının neredeyse tamamının giderildiği sonucuna vardı ve İran, grubun fiyatların daha da yükselmesi durumunda üretim kısıntılarını durdurabileceğini kaydetti.

Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Piyasa şu anda yukarı yönlü haberleri satın alıyor," dedi ve "Ancak volatilite yüksek. Bu da yönün her an değişebileceği anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 45 sent yükselerek varil başına 69.09 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 09:24'te 68.81 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.9 yükseldikten sonra 14 sent ya da yüzde 0.2 daha yükselerek varil başına 74.85 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 6.03 dolar primli işlem gördü. Bu prim Pazartesi günü 6.07 dolar ile üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.