Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(13:15'te güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'nin İran'dan ham petrol alanlara bunu durdurmaları için altı ayları olduğunu, aksi halde ceza ile karşılaşacaklarını söylemesinin ardından üç yılın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilme kararının tam etkisinin ne olacağı konusu halen belirsizken, yaptırımların tekrar uygulanmaya başlamasının, Orta Doğu'nun üçüncü en büyük petrol üreticisi İran'dan ihracatın azalmaya başlamasına neden olması bekleniyor. ABD Hazine Bakanlığı, niyetlerinin İran'ın ham petrol satışlarının durdurulması olduğunu ve yalnızca alımlarını "kayda değer bir şekilde" düşüren ülkelere cezalardan muafiyet tanınacağını belirtti.

Fiyat hareketleri, piyasadaki belirsizliği yansıttı. Ham petrol Salı günü, Trump'ın açıklaması sonrası aşağıda kapandı, ancak ardından, traderların haberleri hazmetmeleri ile birlikte, kapamnış sonrası işlemlerde ralli yaptı ve Asya seansına yükselişle girdi. Vadeli kontratları Çarşamba günü New York'ta yüzde 2.8 yükseldi.

JBC Energy GmbH, hazırladığı notta, "Önümüzdeki birkaç aylık dönemde, piyasanın mevsimsel olaak sıkışıklığının zirveye ulaştığı dönemlerde, tüm tarafların İran'dan petrol alımlarında keskin düşüşler olmasını bekliyoruz," dedi ve "Tahminler, Doğu Asya'da bazı ABD müttefiklerinin yaptırımlara göstermelik bir şekilde uyup İran petrolü alımlarını görünüşte azaltması ile birlikte, günlük birkaç yüz bin varil ila bir milyon varilin üzerinde düşüş arasında değişiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg tarafından derlenen tanker izleme verilerine göre İran petrolünün altıncı en büyük alıcısı olan Japonya, ABD'den yaptırımlar için muafiyet isteyeceğini kaydetti. İran'ın diğer büyük müşterileri ise henüz niyetlerini dile getirmedi. MUFG Bank, ABD'nin kararına muhalif kalan Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerin alımlarını sürdürmeye çalışacaklarını kaydetti.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 3.1 yükselerek varil başına 71.17 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 09:25'te 71 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü 2014'ten bu yana en yüksek kapanışından geriledi ve yüzde 2.4 aşağıda kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 59 üzerindeydi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 3.1 yükselerek varil başına 77.20 dolara kadar çıktı. Vadeli petrol kontratları Salı günü yüzde 1.7 düşerek 74.85 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 6.02 dolar primli işlem gördü.

(13:15'te güncellendi)