Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz açıklarına ilişkin endişelerin artması ile birlikte Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kısıntılarını gevşetmeyi taahhüt etmelerine bağlı olarak Şubat ayından bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma kapanışının yüzde 1.6 altında işlem gördü. ABD piyasalarının tatil olmasından dolayı Pazartesi günü kapanış olmadı ve tüm işlemler Salı günü kayıtlara geçirilecek. Suudi Arabistan ve Rusya, Venezuela ve İran'da meydana gelebilecek arz aksaklıklarından dolayı arz kısıntısı anlaşmasını gevşetebileceklerini işaret etti.

Ham petrol bu ayın başlarında, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yeniden yaptırım uygulamaya karar vermesi ve Venezuela'da üretimin ekonomik ve siyasi krizinden dolayı düşmesi ile birlikte üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Goldman Sachs Group Inc., Rusya ve Suudi Arabistan'da artan üretimin yalnızca istem dışı meydana gelen üretim kısıntılarını karşılayabileceğini kaydederek, petrolde yukarı yönlü beklentilerini sürdürdüklerini kaydetti.

Tokyo'da devlet destekli Japan Oil, Gas & Metals National Corp.'un baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Petrol, Suudi Arabistan ve Rusya'nun üretimi artırarak arz ve talep arasındaki dengeyi gevşetecekleri beklentilerine dayanan panik satışlarla düştü," dedi ve "Şimdi piyasa bilgiyi hazmediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 3.1 kadar düştükten sonra Tokyo saati ile 10:47'de 66.80 dolara geldi. Kontrat üst üste beş gün düştü ve 9 Şubat'tan bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Fiyatlar Cuma günü 2.83 dolar ile 5 Temmuz'dan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 67.88 dolardan kapandı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 22 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek varil başına 75.52 dolara çıktı. Fiyatlar Pazartesi günü 1.14 dolar düşerek 75.30 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.70 dolar primli işlem gördü.