Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini OPEC ve ortaklarının üretimi artırıp artırmayacağına ilişkin OPEC üyelerinden gelen karışık sinyallere çevirmeleri ile birlikte Mayıs ortasından bu yana ilk haftalık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve haftayı yüzde 0.4 kazançla geçmeye yöneldi. Suudi Arabistan ve Rusya üretimi artırmak için hazır olduklarını işaret ederken, Irak Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi Reuters'a yaptığı değerlendirmede 22 Haziran'da Viyana'da düzenlenecek toplantıda üretim artışının masada olmadığını söyledi. Sanford C. Bernstein & Co., toplantının üye ülkelerin aynı çizgide olmaması ve bir karar için oybirliğinin gerekmesinden dolayı anlaşma ile sonuçlanabileceğini kaydetti.

Ham petrol fiyatları Mayıs ayının sonunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yeniden yaptırım uygulama kararı ve Venezuela'da siyasi ve ekonomik krizden dolayı üretimin hızla düşmesinin arz açıkları yaratabileceği endişelerinin güçlenmesi ile birlikte 72 doların üzerine çıktı. Bu hareketin ardından, fiyatlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını gevşetmekten bahsetmesi ve ABD'de kaya petrolü üreticilerinin üretimi rekor seviyelere çıkarması sonucu yüzde 8 düştü.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "OPEC üyeleri arasında görüşler oldukça farklı, bu nedenle bu ayki toplantıda muhtemelen anlaşmaya varamayacaklar," dedi ve "Fiyatlar muhtemelen, piyasada belirsizliklerin artmasından dolayı, yönsüz bir şekilde dalgalanacak"şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Nymex piyasasında 24 sent yükselerek varil başına 66.19 dolara kadr çıktıktan sonra Tokyo saati ile 11:06'da 66.06 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.9 yükselerek 65.95 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 1000 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 29 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 77.61 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 1.96 dolar yükselerek 77.32 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 11.27 dolar primli işlem gördü.