Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Fed'in yılın son toplantısında çıkan kararlar ve verilen mesajlar piyasalardaki fiyatlamaları belirgin bir biçimde değiştirdi.

Fed'in yönlendirmeleri ardından swap piyasasında ilk kez 2024'de 150 baz puanlık faiz indirimi fiyatlandı.

Fed'in kararı ardından birçok kurum Fed beklentisini değiştirdi. JPMorgan ilk faiz indirimini daha önce Temmuz'da beklerken, karar sonrası bu beklentisini Haziran'a çekti. Kurum 2024'te Fed'den 125 baz puanlık indirim bekliyor.

Fed aralıksız üçüncü Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, gelecek yıl bir dizi faiz indirimi öngörerek parasal sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğine dair bugüne kadarki en net sinyali vermiş oldu.

Fed Başkanı Jerome Powell, fiyat baskılarının geri gelmesi durumunda yetkililerin tekrar faiz artırımı yapma olasılığını göz ardı etmese de, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru düşüşünü sürdürmesi nedeniyle politika yapıcıların artık odaklarını faiz oranlarını ne zaman düşüreceklerine çevirdiklerini belirtti.

Çeyreklik tahminler, Fed yetkililerinin gelecek yıl faiz oranlarını 75 baz puan düşürmeyi beklediklerini gösteriyor. Bu, Eylül ayında ortaya konan tahminlerden daha hızlı bir indirim hızına işaret ediyor. 2024 yılı sonunda federal fonlama faizine ilişkin medyan beklenti yüzde 4,6 olurken, üyelerin beklentileri büyük farklılıklar gösterdi.

Sekiz yetkili gelecek yıl üç çeyrek puandan daha az indirim öngörürken, beş yetkili daha fazlasının yapılacağı tahmininde bulundu.