Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankaları sistemdeki likidite fazlasıyla mücadele etmeye devam ediyor.

Fed’in finansal sistemden likidite çekmeye devam etmesi, 5 yılın ardından ilk kez gecelik fonlama piyasalarında yıl sonu oynaklığının artmasına neden oldu.

Curvature Securities’e göre, genellikle oynaklığı düşük seyreden gecelik repo piyasası hareketlenmeye başladı ve repo işlemleri Salı günü bir ara yüzde 5,53’e kadar yükseldikten sonra yüzde 5,32’de kapandı.

Repo piyasasında yılın son günlerinde hareketliliğin gözlendiği son yıl 2018’di. O dönemde 3 yüzde puandan fazla artış yaşanmış ve işlemler yüzde 6’dan gerçekleşmişti.

Oynaklıkta yaşanan artış, Teminatlı Gecelik Finansman Oranı’nın (Secured Overnight Financing Rate-SOFR) üç haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından gerçekleşti. Bu oran 1 Aralık’ta ulaştığı rekorun biraz altında seyrediyor.

Karşı tarafların gecelik nakit park edebileceği Fed’in ters repo olanağının kullanımının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

Finansman piyasalarında likidite sıkıntıları geleneksel olarak yıl sonlarında bankaların bilançolarını desteklemek için faaliyetlerini kıstığı zamanlarda artıyor.

Bankaların çekilmesi, piyasa katılımcılarını ya alternatifler bulmaya ya da daha yüksek fonlama maliyetlerine razı olmaya zorluyor. Ancak piyasaların ilave likidite için Fed’e güvendiği son 5 yılın aksine, yatırımcılar geçen ayki tahvil rallisi sonrası repo faizlerinin yükselmesi nedeniyle baskı altında.