Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı yönündeki sinyaller ve Yunanistan'ın referandum kararının Avrupa'nın kurtarma planını riske atmasıyla Asya Borsaları 3. gününde de düştü; yen ise önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında değerlendi. Tahvil riskleri de yükselişe geçti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.3 düştü ve 3 gündür kaydettiği kayıpları yüzde 5.7'ye çıkardı. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri, dün S&P 500 Endeksi'nde görülen yüzde 2.8'lik düşüşün ardından bugün yüzde 0.2 yükseldi. Yen, euro karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 107.19 seviyesine çıkarken, Güney Kore wonu 1 ayın en sert düşüşüne işaret etti. Temerrüt riskini gösteren Markit iTraxx Asya Endeksi 3 haftanın zirvesine tırmandı. Petrol yüzde 0.7 düşüş kaydetti; bakır ise 2 gündür devam eden değer kaybının ardından bugün geri sıçradı.

Avrupalı liderler Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek G-20 zirvesinin ışığında ve öncesinde Yunan başbakanı Yorgo Papandreu ile bir araya gelerek, kurtarma planının bütçe kesintisi şartının bir alternatifi olmadığını söylemeye hazırlanıyor. ABD Merkez Bankası Fed de dün açıklanan ve neredeyse durma noktasına işaret eden imalat rakamlarının ardından bugün toplanarak ekonomik tahminler ve değerlendirmelerde bulunacak.

İşlerin çok dengesiz yürüdüğünü belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejisi birimi müdürü Shane Oliver, geçtiğimiz haftaki açıklamaların ardından kendisinin temkinli bir iyimserlikle yaklaşmış olduğunu, ancak şimdi olanların bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.7; Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.2 geriledi.