Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Avrupa'daki borç krizinin etkisiyle daha güvenli varlık olarak gördükleri ABD hazine tahvillerine sığınmasıyla, ABD hisseleri, tahvilleri ve diğer Amerikan finansal varlıklarının  talebi Eylül'de son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Dün ABD Çalışma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, ABD'nin uzun vadeli varlıklar, hazine kağıtları ve tahvillerindeki net alımlar 68.6 milyar dolarla Kasım 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu rakam Ağustos ayında 58 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Hisse senedi swapları gibi kısa vadeli varlıklar da eklendiğinde, yabancı yatırımcılar Eylül ayında net olarak 57.4 milyar dolarlık alım yaptı. Yabancı yatırımcılar Ağustos ayında da 89.3 milyar dolarlık net alım yapmıştı.

Avrupa'daki borç krizine ve ABD'deki durağan büyümenin küresel toparlanmayı yavaşlatacağına yönelik endişelerin etkisiyle ABD hazine tahvilleri Eylül ayında değerlenerek, 2008'deki finansal krizden bu yana kaydettiği en büyük çeyreklik kazançları da genişletti.

ABD varlıklarında görülen ralli, Standard&Poor's 500'ün 5 Ağustos'ta yaptığı ABD'nin AAA olan kredi notu indiriminin de yatırımcılar tarafından önemsenmediğine işaret etti.

Stone&McCarthy Research Associates'in hükümet politikası analistlerinden nancy Vanden Houten, bu durumun ABD'nin hâlâ daha sığınılacak liman olarak görüldüğünün bir işareti olduğunu söyledi.