Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

CDS ve para birimi arasındaki korrelasyon analizini göre, Türkiye'nin temerrüde düşmesine karşı sigortalamanın maliyetindeki artış, TL'nin dolar karşısında yüzde 3.7 zayıflayabileceğinin sinyalini veriyor.

Bloomberg'in regresyon analizi, geçtiğimiz yılın en kötü oyuncusu TL, dolar karşısında 1.92 seviyesine kadar gerileyebileceğini gösteriyor. Türkiye'nin CDS'leri bu yıl yüzde 7.6 artarken, TCMB'nin 30 Aralık'ta piyasada dolar satmaya başlaması ve TL'yi desteklemek için kredileri sınırlamasının ardından lira yüzde 2.3 değerlendi.

CDS'lerin doğu risk primini yansıtması durumunda, o zaman TL'nin düşmesinin gerektiğini söyleyen Frankfurt'taki Commerzbank AG'nin Döviz stratejistlerinden Thu Lan Nguyen, risk duyarlılığının yeniden artacağını ve Merkez'in yeniden bir sınavla karşı karşıya kalacağını düşünüyor.

Bloomberg ve CMA'nın verilerine göre TL'deki değer kaybı ve CDS'ler arasında korrelasyon 2011'de 0.97'ydi. Bu rakamın 1 olması, iki göstergenin tamamen birlikte hareket ettiğine işaret ediyor. Geçtiğimiz yıl TCMB'nin müdahalelerinin ardından CDS-TL korrelasyonu negatif 0.58 olmuştu.

Türkiye'de enflasyonun hızlanması ve Avrupa'daki borç krizinin küresel ekonomik büyümeyi zor durumda bırakacağına ilişkin endişelerin derinleşmesinin Türk varlıklarının cazibesini azaltması üzerine TL, geçtiğmiz yıl yüzde 18 zayıfladı; CDS'ler ise iki katının üzerine çıktı. TL'nin dolar karşısında 28 Aralık'ta 1.9219 ile rekor düşük seviyeden kapanmasının ardından Merkez Bankası TL'yi desteklemek amacıyla 78 milyar dolarlık döviz rezervlerinin 4.1 milyar dolarlık kısmını müdahaleler için kullandı.

Türk Lirası dün ABD doları karşısında yüzde 0.6 primle 1.8484 seviyesine yükseldi. CDS'ler ise 11 baz puanlık düşüşle 310 puana geriledi.

Merkez Bankası'nın döviz politikasını aynı şekilde sürdürmesinin, rezervleri azaltacağına dikkat çeken Londra'daki Citigroup Inc.'in gelişen piyasalar stratejistlerinden Luis Costa, piyasaların henüz buna odaklanmadığını, ancak dikkate almaları gerektiğini savundu.