Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Migros Ticaret AŞ, 2012'de ''Sadece Migros'ta'' kavramının desteğiyle çift haneli büyümeyi artırmayı ve yılı 6,4 milyar lira ciroyla kapatmayı hedefliyor.

Migros Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Tort, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, başarılı bir sene geçirdikleri 2011'de içinde bulundukları sektör yüzde 10 büyürken, Migros'un yüzde 11 büyüdüğünü bildirdi.

Sektörün üzerinde elde ettikleri büyüme kadar önemli bir başka noktanın daha bulunduğunu vurgulayan Tort, ''O da bir yandan sepet artışı sağlarken, diğer yandan birebir satışlarda artış elde etmiş olmamız. Yani yeni mağazaların getirdiği ilave büyümenin yanı sıra aynı mağazada bir önceki döneme göre birebirde satışlarımızı artırdık'' dedi.

-''150 milyon lirayı aşkın yatırım''-

Geçtiğimiz yıl 150 milyon lirayı aşkın yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Tort, 2012 yılında da benzer yatırım hacminin devam edeceğini söyledi.

Özgür Tort, 2012'de ''Sadece Migros'ta'' kavramının desteğiyle çift haneli büyümeyi artıracaklarını ve yılı 6,4 milyar lira ciroyla kapatmayı hedeflediklerini ifade etti.

''Sadece Migros'ta'' kavramının tüketicilerin ''Migros ile özdeşleştirdiği, Migros'a layık gördüğü'' bir kavram olduğunun altını çizen Tort, yapılan araştırmalarda her zaman ''bir tek Migros'un ayrışmış bir yerde durduğunu'' ve bazı özellikleriyle ''gruplardan farklılaştığını'' söyledi.

Tort, ''İşte 'Sadece Migros'ta diyerek ifade ettiğimiz kavram, tüketici dünyasından bakışı yansıtan, Migros'un 58 yıldır farklılaşma ve yeni keşiflerdeki iddiasını özetliyor'' dedi.

-''4 bin 500 yeni istihdam, haftada 2 süpermarket''-

Her iş saatinde 2 yeni kişiyi işe aldıklarının altını çizen Tort, yeni istihdam yaratmanın her zaman kendileri için öncelik oluşturduğunu, 2011 yılında 16 bin kişilik istihdama ulaştıklarını, 2012 yılında ilave 4 bin 500 istihdam yaratacaklarını söyledi.

Halen yurt içinde 68 ilde 720 mağaza ile yer aldıklarına değinen Tort, 2012 yılında her hafta 2 süpermarket açacaklarını, yurt dışında ''sektör lideri'' olarak Kazakistan'da ve Makedonya'da bulunduklarını hatırlattı.

-''Ödenen net KDV tutarı 222 milyon lira''-

Tüm organize rakipleriyle birlikte henüz gıda perakendesinde organize oyuncuların toplam pazardaki payının sadece yüzde 29 olduğunun altını çizen Tort, Türkiye'de bu konuda daha gidilecek çok yol bulunduğunu vurguladı.

Sadece 2011'de işleme alınan tedarikçi faturası sayısının 6 milyon olduğunu, bunun da müşteriye verilen 224 milyon fişe dönüştüğünü belirten Tort, Migros'un 2011'de ödediği net KDV tutarının ise 222 milyon lira olduğunu kaydetti.

-''Halen bin 500 KOBİ ile çalışılıyor''-

Migros'un sektörde ve Türkiye ekonomisinde yarattığı hareketliliği anlatan en iyi örneklerden birinin KOBİ düzeyindeki işletmelerle süregelen ilişkilerinin olduğuna işaret eden Tort, şöyle konuştu:

''Migros, kurulduğu günden bu yana KOBİ'lerin ve ticaretin gelişimine destek vermiştir, vermeye de devam etmektedir. Bugüne kadar 100 KOBİ'yi ulusal firma haline getirdik. Halen bin 500 KOBİ ile çalışıyoruz. 104 KOBİ, özgün markalarımız için üretim yapıyor. KOBİ'leri bir üst lige taşıyoruz. Bütün bunlar şunu gösteriyor; Migros büyür, Türkiye büyür. Migros gelişir, Türkiye gelişir.''

Migros Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Tort, özellikle Ortadoğu'nun çok yakın bildikleri ve takip ettikleri bir pazar olduğunu, buradaki tüm ülkelerin araştırma radarında yer aldığını belirterek, mağazalaşma konusunda söz konusu ülkelerdeki politik gelişim, denge ve istikrar yakalandığında ilk hareket etme avantajını kullanacaklarını bildirdi.

Tort, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Migros Grubu olarak 2011'de hedeflerine ulaştıklarını, hem satışlar, hem mağaza sayısı, hem karlılık açısından hedeflerinin hepsini aştıklarını vurguladı.

Yurt içinde 68 ilde 720 mağazayla faaliyet gösterdiklerini belirten Tort, henüz bulunmadıkları birkaç ile de 2012'de girme hedefleri bulunduğunu, 23 mağaza ile pazar lideri oldukları Kazakistan'daki büyümeyi bu yıl da sürdüreceklerini söyledi.

Türkiye'de toplam 19 milyon hanenin 720 mağaza ile 12 milyonuna ''dokunabildiklerini'' dile getiren Tort, mağazalarda büyüklüklerine göre 3 bin 500 ile 20 bin arasında çeşit sunduklarını, sadece 2011'de 11 bin yeni ürünü raflara eklediklerini, Migros'un 652 ihtiyaç birimi tespit ettiğini belirtti.

-''Özgün markada 3 ayrı seri''-

Özgün marka alanında 2012'de 3 ayrı seri yarattıklarını anlatan Tort, ''Ben dahil 16 bin çalışanımız, aynı zamanda da müşterilerimiz bu ürünlerimizi denedi. Belirlediğimiz 350 panelistle çalıştık. Tatlarıyla, kokularıyla her biri tek tek değerlendirildi ve 3 güçlü seri yarattık'' dedi.

Bu serinin özellikle sağlıklı yaşam odaklı ürünlerle ''M Life'', özel aromalı lezzetler ve kokularla, ileri beklentilere hitap eden ''M Selection'' ve temel gıdalarda ''Migros'' marka ürünler olduğunu ifade eden Tort, ''Perakendecinin özgün markaya markasını vermesi cesaret işidir. Hakkını vererek ucuzluk sağlamakta çok iddialıyız, yeni müşteriler kazanacağız'' diye konuştu.

-''2012'de AnadoluM dönemi ile başlıyor''-

Migros Genel Müdürü Tort, tedarikçilerle birlikte ''Türkiye'de ilk kez'' temalı dönemlere dair ''Sadece Migros'' için üretim yapıldığını, 2011 sonunda ilk kez tanıttıkları bu yeni dönemde ''Nostalji''nin çok başarılı sonuçlar verdiğini belirterek, ''2012'ye Türkiye'nin özünden yola çıkan, ortak değerimiz olan çok kuvvetli bir yaşam iziyle, çok kuvvetli bir temayla, AnadoluM ile iddialı başlıyoruz'' şeklinde konuştu.

AnadoluM döneminin değerler, lezzetler, tasarruf özellikleri, Anadolu sembolleri, desenleri, yöresel tatları ile bugün başladığını bildiren Tort, özel AnadoluM sembollü ve hediyeli markalar ile Niğde'nin ahududulu gazozu, İzmir'in Kırıtaklar tulumu, Şemdinli'nin balı, Afyon'un kaymağı, Osmanlı şırası gibi yerel lezzetlerin bu kapsamda tüm Türkiye ile buluşacağını vurguladı.

Hayata geçirdikleri diğer yeniliklere de değinen Tort, ''Örneğin hemen 2012 yılı başında hayata geçirdiğimiz gibi nasıl ki ekmeğimizi elletmiyoruz, 'Sadece Migros'ta' kredi kartımızı da kimseye elletmiyoruz'' şeklinde konuştu.

Tort, Migros'un yıl başından itibaren tüm kredi kartı cihazlarında Garanti ve Yapı Kredi Bankası işbirliği ile temassız ödeme imkanı da olan paypass sistemine geçtiğini, böylece müşterilerin ödeme sırasında kredi kartlarını kendileri okutarak, kimseye elletmeden şifresini girebileceğini bildirdi.

-''Karlı günlerde standardın ötesinde taleple karşılaştık''-

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Tort, Türkiye toplamında 19 milyon hane bulunduğunu, 19 milyon hanenin 12 milyonunun Migros ile bir şekilde tanıştığını, ancak bunun 12 milyon hanenin tamamının yalnızca Migros müşterisi olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

Karlı günlerde normal günlere oranla satışlardaki artışa ilişkin Tort, ''Özellikle yoğun kar yağışının olduğu dönemlerde tedarik zinciri gücümüzle yok satmadık. Bütün mesele bu... Yok satmadığımız zaman da standardın ötesinde bir taleple karşılaştığımız çok kesin. Bu da bugünün rakamlarına baktığımız zaman, normal büyüme ortamının en az yüzde 4-5 daha fazlasını realize ettiğimiz günler anlamına geliyor'' şeklinde konuştu.

Kar yağışına özel satılan ürünler arasında yılın hiçbir döneminde satılmadığı kadar kar lastiği ve cam silecek suyu satıldığını anlatan Tort, ''Onun dışında temel gıda ürünlerinde de belirgin artışlar yaşadık. Bu da bizim tedarik zincirimizin sürekliliğinin getirdiği bir yapı. Bu, müşteriler daha fazla tüketiyor anlamına gelmez. Müşteriler o ürünleri o dönemlerde Migros'ta bulabildiği için Migros'tan aldığı anlamına gelir'' ifadelerini kullandı.

Organik ve doğal ürün satışlarına dair ise Tort, organik ürün gamlarının yanı sıra iyi tarım uygulamalarıyla da destekledikleri, sertifikalandırılmış, özel denetime tabii ürün satışındaki büyümeye işaret ederek, ''Geçen sene şirketimiz yüzde 11 büyüdü. Bu büyümenin en az 7-8 puan ötesinde bu ürün gamında büyümeden bahsediyoruz'' dedi.

-''Her türlü fırsatla ilgileniriz''-

Yurt dışındaki satın alma fırsatlarına ilişkin de Tort, şöyle konuştu:

''Migros, bu konuda geçmişte sürekli aktif olmuş bir şirket. Büyüklü, küçüklü birçok satın alma gerçekleştirdi. Çok özel bir çabayla satın alma peşinde koşmuyoruz. Ama nihayetinde oluşabilecek her türlü fırsatta bir numaralı takipçi olacağımız da kesin. Fırsatlara bakıyoruz. Olabilecek her türlü fırsatla ilgileniriz.''

Mağazalaşmada mevcutların dışında yakın bir tarihte farklı bir ülke hedefleri bulunmadığının altını çizen Tort, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz mevcut ülkelerdeki konsantrasyonumuzun çok faydalı olduğunu görüyoruz. Bu konsantrasyonlarla dağınık yerlerde farklı sayılarda mağaza açmak yerine, belli pazarlarda pazar liderliğine oynamanın çok daha doğru bir karar olduğunu görüyoruz. Ancak bunun yanında Türkiye'nin çevresindeki coğrafya çok hareketli bir alan. Özellikle Ortadoğu, bizim çok yakın bildiğimiz, takip ettiğimiz bir pazar. Buradaki tüm ülkeler, bizim araştırma radarımızın içinde yer alan coğrafyalar. Bu çerçevede baktığımızda, buradaki potansiyelin de fazlasıyla farkındayız. Ancak son dönemlerdeki politik dengesizlik, bugün oralarda yatırım kararını oldukça riskli hale getirmiştir. O ülkelerdeki politik gelişim, denge ve istikrar yakalandığında tahminim ilk hareket etme avantajını yine kullanacağız.''

-''Büyümedeki azalma yatırım kararlarını etkilemez''-

Migros'un yatırım ve hedeflerine bakıldığında, ekonomik dalgalanmalarda hedefleri hiçbir zaman revize etmediklerini ifade eden Tort, dolayısıyla ülke ekonomisinde görülecek büyümedeki azalmaların yatırım kararlarını etkilemeyeceğini söyledi.

Mağaza açılışlarıyla ilgili de Tort, ''Haftada iki süpermarket açmak, çok net 2012'de 100'ün üzerinde mağaza açmak anlamına geliyor'' dedi.

Özgür Tort, başka bir soruya da ''Ana hissedarımızın yapısı belli. Belli bir dönemde Migros'tan çıkma mutlaka gerçekleşecektir. Ama bugün buna dair paylaşabileceğim herhangi bir gelişme yok'' karşılığını verdi.