Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri, ABD'de yükselmesi beklenen tüketici fiyatları endeksi ve fabrika üretimi verilerine bağlı olarak güvenli varlıklara yönelik talebin azalması sonucu, son sekiz ayın en büyük çaplı haftalık kaybını daha da genişletti.

30 yıl vadeli tahvillerin faizi Eylül aından bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı ve enflasyon görünümünün bir ölçümü olan bu kağıdın faizi yükselişini sekizinci güne taşıdı. 10 yıl vadeli tahviller, Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker'ın ABD merkez bankasının gelecek yıl enflasyonu kontrol altına almak için muhtemelen faizleri yükselteceğini söylemesinin ardından sekizinci günde de değer kaybetti. Fed bu hafta ekonomik görünümünü yükseltti ve bu adım, devlet tahvillerinde satış dalgası getirdi.

Münih'te UniCredit SpA'nın sabit getirili menkul kıymetler satratejistlerinden Kornelius Purps, "ABD'de sanayi üretimi bekelnenden daha iyi çıkarsa, bu durum olumlu piyasa bekleyişlerini destekler ve ABD Hazine tahvilleri için negatif bir gelişme olur" dedi ve "Olumlu çıkan ekonomik veriler ile birlikte Fed'in bu haftaki açıklaması, ABD Hazine tahvillerinin faizlerinin bantlarının dışına çıkmasına ve artmasına neden oldu" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi altı baz puan ya da 0.06 yüzde puanı yükselerek, New York saati ile 07:37'de yüzde 2.34'e çıktı. Şubat 2022'de vadesi dolacak yüzde 2 faizli kağıdın fiyatı ise 18/32 ya da 1,000 doalrlık nominal değerli beher kağıt için 5.63 dolar düşerek 96 31/32 seviyesine indi. 10 yıl vadeli kağıdın faizi bu hafta 31 baz puan yükseldi ve böylelikle, 1 Temmuz ile biten haftadan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmiş oldu.