Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası, enflasyon baskılarının azalması ile birlikte, politika faizini 50 baz puan düşürerek beklenenden daha güçlü bir indirime gitti. Bu adım, lokal para biriminde ve tahvil faizlerinde hızlı düşüşlere neden oldu.

Banka Başkanı Glenn Stevens ve kurul üyeleri, gecelik nakit faiz hedefini yüzde 4.25'ten yüzde 3.75'e indirerek son iki yılın en düşük seviyesine indirdi ve son üç yılın en keskin faiz indirimini yaptı. Bloomberg News'un anketine katılan 29 ekonomisten sadece ikisi bu hareketi doğru tahmin ederken, diğer ekonomistler 25 baz puanlık bir indirim beklyordu.

Stevens, karar sonrası yaptığı açıklamada, "Yarım puanlık indirim, borçlanma faizlerini uygun seviyeye getirmek için gerekli olarak değerlendirildi" dedi ve "Gelecek yıl ya da iki sene içinde, enflasyon muhtemelen daha önce beklenenden daha aşağıya inecek ve Banka'nın hedef bandı olan yüzde 2 ile yüzde 3'ün arasında olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yılın bu ilk faiz indirimi ile birlikte, Stevens, hükümetin bütçe açığına son vermek için gayrı safi iç hasılanın yüzde 2.5'i kadar bir hükümet harcaması kısıntısını içeren bütçe tasarısını sunmadan bir hafta önce para politikasını gevşetti. Avustralya Merkez Bankası, fiyatların beş çeyrek üst üste düştüğü konut piyasasını desteklemek, istihdamı artırmak ve daha fazla tasarrufa gitmekte olan tüketicilerin zayıflayan güvenini güçlendirmek istiyor.

Faiz indirimi sonrası, Avustralya doları, 1.0413 ABD dolarından 1.0324 dolara geriledi. 10 yıl vadeli Avustralya tahvillerinin faizi ise 14 baz puan düşerek yüzde 3.536'ya indi. Borsa gösterge endeksi S&P-ASX 200, Sydney saati ile 15:11'de yüzde 1 yukarıda seyrediyordu.