Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu Vagif Aliyev ve SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz Bloomberg HT'nin Ekoforum programında değerlendirmelerde bulundu.

Vagif Aliyev, Azerbaycan'da petrol sektörüne yatırımın 1994'ten bu yana 30 milyar doları aştığını belirterek ülkedeki hızlı büyümeyi petrol sektörünün desteğine bağladı.

1994'te uluslararası petrol şirketleriyle ilk anlaşmanın yapıldığını belirten Aliyev,
1997'de başlayan üretimle ülkenin büyümesinin hızlandığını ve artan petrol üretiminin Azerbaycan'ın itici gücü olduğunu vurguladı.

"TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN CİDDİ FIRSATLAR VAR"

Aliyev, Azerbaycan'da Türk şirketleri için ciddi fırsatlar olduğunu söyledi. Son yıllarda Azerbaycan'ın büyüme hızının %7'nin altına inmediğini belirten Aliyev,
Türkiye ile ilişkili uzun vadeli stratejik projeleri olduğunu ifade etti. Aliyev ayrıca Azeri-Türkiye enerji koridorunun 2 ülkenin yararına olacağını söyleyerek, “Türkiye, ekonomimizin gelişmesi için çıkış kapısı niteliğinde” ifadesini kullandı.

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ise yeni teşvik sisteminin yatırımcıların önünü açar nitelikte olduğunu belirtti. Türkiye ve Azerbaycan'ın ihtiyaçlarının birbirini tamamadığını dile getiren Yavuz, Türkiye'nin hammaddeye, Azerbaycan'ın da pazara ihtiyacı olduğunu vurguladı. "Türkiye ihracat ve istihdam odaklı büyümeli” diyen Yavuz, ülkenin petrol olmasa da zengin bir ülke konumunda olduğunu vurguladı.

Yavuz, ayrıca PETKİM'e 4 yılda 250 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını dile getirdi.