Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, Pekin hükümetinin, büyümeyi desteklemek için 2008'dekilerin büyüklüğünde bir teşvik planının bulunmadığını söyledi.

Ekonomi politikalarına ilişkin kaynak belirtilmeden yazılan haberde, Çin hükümetinin niyetinin çok açık olduğu, Pekin'in geniş ölçekli bir teşvik uygulamayacağı belirtildi ve "İstikrarlı büyümeye yönelik hamleler 3 yıl öncekiler gibi olmayacak" ifadeleri kullanıldı. 2008'deki finansal kriz döneminde politika yapıcılar 4 trilyon yuanlık mali teşvik uygulamıştı.

Teşviklere ilişkin her kısıtlama bu kez Çin'in 2008-2009 döneminde daralmasını engelleyen, ancak kötü kredi riskini de ortaya atan rekor düzeydeki kredi patlamasına ilişkin endişeleri yansıtabilir. Çin Başbakanı wen Jiabao'nun geçtiğimiz haftaki "büyümeye daha fazla odaklanma" açıklaması da kredi genişlemesinden bahsetmiyordu.

Kabine'nin ölçülü ancak ciddi teşvik önlemleri aldığını, bu uygulamaların Ağustos-Eylül'de etkisini göstermeye başlayacağını belirten Standard Chartered Plc ekonomistleri, kredi artışının enflasyonu hızlandıracağı ve emlak fiyatlarını yükselteceğine yönelik endişelerin "daha kontrollü bir kredi hızında" yansıtılacağını öngördü.

Xinhua'nın haberinde politika faizi ya da munzam karşılık ortanları gibi merkez bankası araçlarından bahsedilmedi.