Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin'de imalat sanayi verisinin beklenenden kötü çıkması ile birlikte, Çin'in ekonomide büyümeyi desteklemek için  daha fazlasını yapacağı spekülasyonlarına bağlı olarak, son dört günde ilk kez yükseldi.

Üç ay vadeli bakır kontratları Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.7 yükselerek, Seul saati ile 14:28'de ton başına 7,473.25 dolara çıktı. Bakır fiyatları Mayıs ayında yüzde 12 düşerek bu yılki kazançlarının tümünü geri verdi. Temmuz vadeli bakır kontratı Comex'te yüzde 0.3 yükselerek pound başına 3.3745 dolara ulaştı.

Korea Exchange Bank Futures Co.'dan kıdemli metal traderı Hwang Il Doo, "Beklenenden daha zayıf çıkan Çin PMI verisi, insanların Çin'in ekonomiyi canlandırmak için daha fazlasını yapmasını beklemeye sevk etti" dedi ve "Bu beklenti şimdi bakırı yükseltiyor. Ayrıca fiyatlar çok fazla düştü. Bu da teknik sıçramanın yakın olduğunu işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de imalat sanayi Aralık ayından bu yana en yavaş genişlemesini gerçekleştirdi ve bu durum, dünyanın en büyük ekonomisindeki yavaşlamayı gidermek için hükümetin canlandırma tedbirlerine başvurabileceği ihtimalini artırıyor. Çin'de satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Nisan ayındaki seviyesi olan 53.3'ten Mayıs ayında 50.4'e geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, bu verinin 52 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Bakır Londra'da geçen ay, Avrupa'da borç krizinin kötüleşmesi ve Çin ekonomisinde büyümenin yavaşlamasının küresel toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile, Eylül ayından bu yana en hızlı aylık kaybını yaşadı. Çin dünyada bakır tüketiminin yüzde 40'ını, Avrupa ise yüzde 18'ini gerçekleştiriyor. 24 ham maddeyi içeren Standard & Poor’s GSCI Endeksi bu yıl yüzde 7.6 geriledi.