Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Boston branşı Başkanı Eric Rosengren, merkez bankasının, bilançosundaki tahvillerin ortalama vadesini uzatan programı sürdürerek, büyümeyi desteklemesi ve işsizliği azaltması gerektiğini söyledi.

Rosengren, bugün yüzde 8.2'ye çıkan işsizlik oranı verisi açıklanmadan önce Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, Operation Twist olarak adlandırılan programın bu ayın ötesine uzatılmasının, tam istihdamı sağlayarak Kongre'ye karşı görevini yerine getirmesine yardımcı olacağını söyledi.

Rosengren, "Bu adımın etkisi, bilançomuzu genişletmeksizin uzun vadeli faizlerin düşürülmesine yardımcı olma şeklinde gerçekleşecek" dedi ve "Eğer büyümeyi destekleyecek ancak merkez bankasının bilançosu üzerinde etkisi olmayacak bir şey arasaydınız, vade uzatma programının uzatılması önümüzde görünebilir bir yol olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

Fed politika yapıcıları, bugün Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre Mayıs ayında 69,000 ile son bir yılın en yavaş artışını gösteren tarım dışı istihdam verisinin ardından 19-20 Haziran'da biraraya gelecek. Ekonomistler, Bloomberg News'un anketine göre, istihdamın Mayıs ayında 150,000 artmasını ve işsizlik oranının değişmeyerek yüzde 8.1'de kalmasını bekliyorlardı.

Rosengren, zayıf büyüme görünümü ve işsizlik oranında iyileşme olmaması ile birlikte, "Operation Twist"in uzatılmasının, ekonomiye ilave destek sağlayacak ve genel anlamda daha hızlı bir büyümeye yol açacak olumlu bir adım olacağını sözlerine ekledi.