Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonun Pacific Investment Management Co.'nun (PIMCO) CEO'su Muhammed El-Erian, Fed'in Twist Operasyonu'nu yıl sonuna kadar uzatması kararının, ABD'nin en iyi politika yanıtlarında ne kadar geride kaldığını gösterdiğini söyledi.

Financial Times gazetesinde bir makale kaleme alan El-Erian, Fed'in yalnız başına hareket etmeyi sürdürdüğünü, bunun da yalnızca politikacılar tarafından heba edilecek kadar süre satın almaktan ibaret olduğunu söyledi. El-Erian, bu zaman alımı esnasında da zararların artacağını, bunun da bir sonraki politika hamlelerini daha eziyetli olacağına dikkat çekti.

Yakın zamana kadar Fed'in 2008'deki finansal krizden bu yana uygulanan "sıradışı" politika hamlelerinden çıkış aşamasını tartıştığını hatırlatan El-Erian, ancak şimdi yeniden bilanço tablolarının şişirilmesine geri dönülmüş olduğunu belirtti.

El-Erian, Twist Operasyonu'nun uzatılmasının piyasadaki faizleri baskılayarak, yatırımcıların risk algısını artırarak, varlık etkisini ve "hayvani içgüdüleri" canlandıracağını söyledi. Fed'in piyasayı normalleştirme ve değerlemeleri destekleme konularında başarılı olduğunu ifade eden El-Erian, ancak merkez bankasının istenilen ekonomik sonuçları sağlayamadığını belirtti.

Fed'in hamlelerinin piyasaların işleme şeklini değiştirdiğini, fiyatların kendi dengesini bulmasını  ve sermaye dağılımını bozduğunu öne süren El-Erian, bu sefer de bunun farklı olacağını sanmadığını söyledi.