Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mart ayının sonundan beri yüzde 5.7 gerileyen altın, tepki alımları ile yükselişe geçerken Lehman Brothers'ın çöküşünden beri en kötü çeyrek performansının da kayıplarını azalttı.

Spot altının onsu Singapur'da yerel saatle 9.13'te pek fazla değişim göstermeyerek 1,573.82 dolar oldu. Doların mart ayının sonundan beri euronun da dahil olduğu altı majör para birimi karşısında yüzde 4.3 yükselmesi ile birlikte külçe altın mart ayının sonundan beri yüzde 5.7 değer kaybederken 2008 eylül ayında süren 3 aylık dönemde bundan önceki en kötü performansını sergiledi.

Altının düşüşünde Amerikan Merkez Bankası Fed'in kısa vadeli tahvillerle uzun vadeli tahvilleri değiştiği Twist Operasyonu 2012'nin sonuna kadar uzatırken tahvil alımıyla ilgili herhangi bir şey açıklamaması da etkili oldu. İtalya ve İspanya'nın yarın gerçekleştireceği tahvil ihaleleri öncesinde Almanya'nın açıklayacağı Tüketici Güveninin zayıfladığına dair işaretler var. Milyarder yatırımcı George Soros, Bloomberg Televizyonu'na yaptığı açıklamada "Ülkerin borçlarını ger ödeyebilmek için büyümeye ihtiyacı var, kemer sıkmaya değil." vurgusunda bulundu. Avrupa liderleri 28 haziran tarihinde iki günlük zirveye gidiyor.

Yatırımcının varlıklarını zayıflayan para birimleri ve finans piyasası kargaşasından koruyabilmek için altını tercih etmesi ile tüm kayıplarına rağmen sarı maden bu yıl yüzde 0.7 artıda seyrediyor. Mart ayının sonundan beri Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 5.2 gerilerken emtianın işlem gördüğü S&P GSCI Endeksi yüzde 18 düştü ve euro ise dolar karşısında yüzde 6.1 değer kaybetti.