Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altının ayın en büyük kazancını yaşamasının ardından bazı yatırımcıların kar satıişarına gitmesi ile altın 1,600 doların altına geriledi. Altının düşüşünde doların euro karşısında güçlenirken alternatif yatırım araçlarına olan talebi baltamış olması da rol oynadı. Gümüş ve platin de değer kaybediyor.

Spot altının onsu yüzde 0.5 kadar kayıpla 1,589.22 dolara geriledi ve Singapur'da yerel saatle 11.49'da $1,593.63 dolardan alıcı buldu. sarı metal, 29 haziran cuma günü yüzde 2.9 tırmandı. Avrupalı politika yapcıların İspanya bankaları için geri ödemeleri gevşetmesinin, İtalya'ya yardım için koşulları kolaylaştırmalarının ve büyüme destekli politikalar için 120 milyar euro ayrılacağını açıklamalarının ardından emtia hızlı yükselişe geçti.

Avrupa'da bugün açıklanacak olan euro bölgesi işsizlik verisinin mayıs ayında tırmandığı tahmin edilirken Avrupa Merkez Bankası'nın da bu hafta faiz oranlarını düşürebilir. Bu bilgi ışığında euro ise dolar karşısında geriliyor.

Dünyanın en büyük ihracatçısı Çin'den gelen imalat rakamları, Pekin hükümetinin, 6. çeyreğine uzanan ekonomik yavaşlamasını kontrol altına almak üzere daha fazla teşvik uygulayabileceğinin de sinyalini veriyor. İhracattaki düşüşün etkisiyle Çin'in imalatları son 7 ayın en düşük hızında büyürken, Güney Kore de bu yıla ait ihracat tahminini düşürdü ve Avrupa'daki borç krizinin Asya ekonomileri üzerindeki risklerine bir kez daha dikkat çekti