Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'den Japonya'ya kadar birçok ekonomik verinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi ve Avrupalı liderlerin, borç krizinin çözümüne yönelik hamlelerinin küresel yavaşlamaya ilişkin endişeleri gevşetmesi üzerine Asya Borsaları 4. gününde de artış kaydetti.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., emtia fiyatlarının ralli yapmasının ardından yüzde 1.3 değer kazandı. Kazançlarının yüzde 30'unu Çin'de gerçekleştiren Japon elekronik parçaları üreticisi TDK Corp., Çin'de Haziran ayında imalat sanayînin beklenenin üzerinde büyümesi üzerine yzüde 1.6 yükseldi. Avustralyalı oyun makinaları üreticisi Aristocrat Leisure Ltd., ilk yarı yıla ait ön kazanç rakamlarını açıklamasının ardından yüzde 12 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 kazançla 117.66 puana yükseldi. Endekste değer kaybeden her 2 hisseye karşılık 3 hisse yükseldi. Hong Kong Borsası bugün kapalı. Asya'nın gösterge endeksi geçtiğimiz hafta Euro liderlerinin, bankaların  yeniden sermayelendirilmesine ilişkin şartları gevşetmesiyle yüzde 2.7 yükseldi ve Ocak'tan bu yana en büyük haftalık kazancına işaret etti.

Avrupa etkilemediği sürece, ABD ve Asya ekonomilerinin hızını koruduğunu söyleyen Nikko Asset Management Asia Ltd.'ın Singapur'daki yatırım genel müdürü Ng Soo Nam, Avrupa'daki sorunların çözülmesinin yıllar alacağını belirtti. Nam, Avrupa finansal piyasalarda istikrarı sağlayabilirse, sorunları çözebileceğini ifade etti.