Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tankan Endeksi ve Çin'in imalat PMI endeksinin beklentinin üzerinde gelmesi ve Avrupa'nın borç krizinin çözümündeki anlaşmalarının yatırımcıların güvenini artırması üzerine Tokyo Borsası yükseldi. Nikkei 225 Endeksi son 2 ayın en yüksek kapanışına yöneldi.

Nissan Motor Co., Tankan Endeksi'nin, imalatçıların karamsarlığının azaldığına işaret etmesiyle yüzde 1.2 artış kaydetti. Kazançlarının yüzde 30'unu Çin'de kaydeden elektronik parçaları üreticisi TDK Corp., Çin'in imalat büyümesinin beklentinin üzerinde gerçeklemesi üzerine yüzde 1.6 değer kazandı. Nippon Yusen K.K., satışlarını ikiye katlama planının etkisiyle yüzde 3.4 primlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 kazançla 9,040.35 puana çıktı ve 9 Mayıs'tan bu yana en yüksek kapanışına işaret etti. Topix Endeksi yüzde 0.3 artışla 772.12 puana yükseldi. Endekste düşüş kaydeden her 2 hisseye karşılık 3 hisse değerlendi. Yenin euroya karşı zayıflaması ve AB zirvesinin ardından İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerinin düşmesiyle Topix Endeksi 4. gününde de artış kaydetti.

Piyasalarda risk iştahının artmaya başladığını belirten Shinkin Asset Management Co.'nun Tokyo'daki fon yöneticilerinden Hiroshi Fujimoto, Avrupa'ya ilişkin en azından kısa vadeli belirsizliğin azaldığını söyledi.

Topix Endeksi, 1983'ten bu yana en düşüğüne gerilediği 4 Haziran'dan bu yana yüzde 11 yükseldi. Hisselerdeki yükselişte, Yunanistan'da kemer sıkma yanlısı partilerin seçimi kazanması ve Avrupalı liderlerin borç krizinin çözümüne yönelik attığı adımlar etkili oldu.

Topix Endeksi'ndeki hisseler defter değerlerinin 1.1 katından fiyatlanıyor.