Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, bazı yatırımcıların Avrupa'nın borç sorununun çözümüne yönelik anlaşmanın ağırlıklandırması ve Londra'da stoklardaki artışın ardından değer kaybetti.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), 29 Haziran'da yüzde 4.1 ile son yedi ayın en hızlı artışını gerçekleştirdikten sonra, Seul saati ile 13:46'da yüzde 0.6 düşerek ton başına 7,636.25 dolara geriledi. Eylül vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.9 düşerek pound başına 3.4650 dolara indi.

Küresel hisse senetleri 29 Haziran'da, Avrupalı liderlerin, İspanya bankalarına yardım kredilerinde vergi mükelleflerinin tercihli kreditör statüsü elde etmesi gerekliliğini kaldırmaları ve İtalya'ya olası yardımda koşulları gevşetmeleri ile birlikte, bu yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Çin'de imalat sanayi, denizaşırı siparişlerin düşmesinin etkisi ile son yedi ayın en zayıf genişlemesini gösterirken, Güney Kore, bu yıl için ihracat büyüme tahminini düşürdü. Bu iki veri, Asya ekonomilerinin Avrupa'da krizinden olumsuz etkilenmekte olduğunu işaret ediyor.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli metal traderı Hwang Il Doo, "İleriye dönük ne tür tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulacağı gözleniyor" dedi ve "Fiyatlar önce Avrupa sonuçlarına olumlu tepki verdi. Çünkü piyasa çok düşmüştü ve bazı iyi haberleri arıyordu" değerlendirmesinde bulundu.

LME tarafından izlenen stoklar, yedinci seansta da artarak, 29 Haziran itibariyle 257,150 tona çıktı. Bununla birlikte, stoklar Haziran ayında yüzde 11 arttı ve Eylül ayından bu yana ilk kez aylık bazda artış gösterdi. Ekim vadeli Bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.4 artarak ton başına 55,470 yuana ulaştı.

Dolar yükseldi ve emtia grubunun alternatif varlıklar olarak çekiciliğini azalttı. Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, 29 Haziran'da Ekim ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi.

LME'de, çinko yüzde 1 düşerek ton başına 1,856 dolara ve nikel yüzde 0.5 kayıpla ton başına 16,645 dolara inerken, Aluminyum yüzde 0.5 düşüşle ton başına 1,901 dolara ve kurşun yüzde 0.4 kaybederek ton başına 1,853.50 dolara indi. Kalay fazla değişmeyerek ton başına 18,800 dolarda kaldı.